Quantcast
Huawei обяви печалба над $58 млрд., въпреки санкциите на САЩ | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Huawei обяви печалба над $58 млрд., въпреки санкциите на САЩ

1447

Печалбата на китайския телекомуникационен гигант „Хуауей“ (Huawei) през първото полугодие на 2019 г. е нараснала с 23,2% в сравнение със същия период на миналата година, въпреки включването на компанията в черния списък на САЩ. Тя е достигнала 401,3 млрд. юана ($58,33 млрд.), съобщи председателят на Борда на директорите на фирмата Лян Хуа.

Той отбеляза, че нарастването на печалбата е резултат от добрите продажби на оборудване за 5G мрежи и ръста на продажбите на смартфони.

Министерството на търговията на САЩ в средата на май включи „Хуауей“ в черния списък, който забранява на компанията да купува американски технологии и части. „Хуауей“ бе включена и  списъка на с фирмите, на които е забранено да работят с американски компании без съответните лицензи.

Американската администрация китайската фирма, че сътрудничи с китайските военни и разузнаване и вероятно следи своите клиенти. САЩ освен това опитват да убедят и други страни да не използват оборудване на „Хуауей“ при преминаването към стандарт 5G.

„Гугъл“, например, вече прекрати сътрудничеството си с нея в сферите, изискващи предаване на оборудване и технически услуги, макар да предвижда, че от тази стъпка ще има загуби за милиарди долари. 

Китайските нееднократно власти призоваха Вашингтон да свали санкциите си срещу „Хуауей“. През май американското правителство смекчи някои от ограниченията за Huawei, като издаде временен общ лиценз, с който се възстановява възможността на фирмата да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията в рамките на 90 дни.

Ключови думи:

Huawei, санкции, САЩ

Още

САЩ свалиха китайския шпионски балон

04.02.2023

Обновена

5108
За първи път САЩ предадоха на Украйна конфискувани руски активи

04.02.2023

1033
"Свободна Европа": Организаторът на закуската не е чувал за Гешев

01.02.2023

Обновена

10757