Медия без
политическа реклама

Гръцките власти удължиха мерките при влизане в страната

Положението в Германия е доста сериозно, твърди институтът ""Роберт Кох"

11 Апр. 2021Обновена
Шефът на "Роберт Кох" Лотар Вилер.
БГНЕС/ЕПА
Шефът на "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане в страната. Те ще важат до 06:00 часа на 19 април. Пристигащите, независимо от вида транспорт, подлежат на задължителна седемдневна карантина. Изолацията може да бъде прекъсната единствено в случай, че престоят в страната е по-кратък от 7 дни. Освен това при влизане се изисква да бъде представен негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат. По тяхна преценка могат да поискат и на всеки от пътуващите да бъде направен бърз или PCR тест.

Допълнително всеки гражданин следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Компаниите, които извършват пътнически превози, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване.

Ситуацията с коронавируса в Германия е "много, много сериозна". Това обяви шефът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер. 17 855 нови заразени и 104 починали са регистрирани за последните 24 часа. По принцип числата, които се съобщават в неделя са по-малки, тъй като през уикендите се правят по-малко тестове, но преди една седмица институтът съобщи за 12 196 нови случаи и 68 починали, което значи, че има увеличаване на бройките, пише ДПА.

За последните седем дни репродуктивното число на вируса се е увеличило от 127 на 129,2. Данните от 70 болници показват, че за лечение постъпват все повече млади хора и интензивните отделения бързо се пълнят. От началото на пандемията Германия е регистрирала официално близо 3 млн. заразени. Смъртните случаи са 78 353.

Дори руската ваксина срещу коронавируса да бъде одобрена в Европейския съюз, тя ще бъде на разположение твърде късно. Това каза комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, който ръководи политиката за ваксинация в Европейската комисия (ЕК).

"Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще проучи "Спутник V" и ще даде правилна оценка - убеден съм в това", казва Бретон в интервю за "Der Spiegel", цитирано от БГНЕС. И продължава: "Но одобрението изобщо не означава, че ваксината може да бъде произведена в достатъчни количества. В нормален случай ще отнеме много месеци, преди да бъде възможно да се организира и стартира подходящото производство."

По-рано Бретон заяви, че Европейският съюз не се нуждае от "Спутник V". На въпрос за възможността да се използва това лекарство, за да се компенсира недостигът в ЕС, той каза, че Европейската комисия не се съмнява в качеството на "Спутник V", но знае, че Русия "също има затруднения с производството на тази ваксина". Коментирайки тези изявления, руският президент Владимир Путин подчерта, че Русия не налага на никого своите препарати, но подобни изявления в ЕС карат човек да мисли, че европейските служители защитават интересите на отделни компании, а не на своите съграждани.

Стотици хора излязоха на протест в Копенхаген в събота вечерта срещу т.нар. коронавирусен паспорт, който започна да действа в Дания в началото на април, предава БГНЕС.

Документът се издава на всички жители на страната на възраст над 15 години, които вече имат ваксина срещу от COVID-19, дали са негативен тест за коронавирус през последните 72 часа, или са преболедували в периода между две и дванадесет седмици преди това. Според плановете на правителството притежателите на такъв паспорт могат спокойно да посещават кафенета и ресторанти, които сервират на открито, музеи, галерии и библиотеки. От май коронавирусният паспорт ще позволи да бъдат ползвани и други облекчени мерки, приети срещу разпространението на коронавируса, съобщи "Дойче веле".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата