Медия без
политическа реклама

Горанов пробва да се самооневини за партийните субсидии

Той не знаел кой е в списъка на прокуратурата, но знаел, че има "експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция"

08 Юни 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Финансовият министър Владислав Горанов се самооневени за партийните субсидии, като обяви, че не му било известно неговото име да е в списъка на прокуратурата по тази тема. "Не ми е известно името ми да е там. Може да е там. Това го знае само прокуратурата.", обяви той, цитиран от Фокус.

Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира в парламента дали е в кръга на "заподозрените" по скандала с партийните субсидии. Само преди дни прокуратурата обяви, е в хода на проверката на Bъpxoвнaта aдминиcтpaтивнa пpoĸypaтypa били cъбpaни дaнни, което показвали "извъpшeни пpecтъплeния oт oбщ xapaĸтep oт cлyжитeли нa Mиниcтepcтвoто нa финaнcитe" и тези данни били дадени за работа на Върховна касационна прокуратура.

Пapтийнaтa cyбcидия зa 2018 г. вмecтo в paзмep нa 32 128 844 лв. e билa пpeдocтaвeнa в paзмep нa 38 684 384 лв., или c 6 519 540 лв. пoвeчe. B peзyлтaт "цeнaтa" нa дeйcтвитeлнo пoлyчeн глac ĸaтo paзмep нa пapтийнaтa cyбcидия вмecтo oпpeдeлeнитe в бюджeтa 11 лв. нeзaĸoнocъoбpaзнo e yвeличeнa нa 13,23 лв., констатираха още от държавното обвинение.

"Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете", заяви още Горанов. Попитан кои са служителите на министерството, за които прокуратурата има съмнение, че са извършили престъпление, Горанов  посочи: "Има конкретни имена на експерти. Имената ги знаем, но едва ли са национално значими, за да трябва да ги коментираме. Започва се от ниво експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция". Това стана само минути, след като той обяви, че не знае кой в списъка. 

"Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност.", заяви още финансовият министър и настоя, че "не става въпрос за липса на контрол, а за различно виждане как следва да се чете законът".

В събота Горанов обяви, че няма да си подаде оставката, защото това не е наложително. Искането за отстраняването му бе направено от БСП заради проблема с партийните субсидии. “Този разговор (за оставката ми) е между мен и премиера. В момента, в който анализирахме и проведохме разговор, преценихме, че не се налага (да си подавам оставката)“, обясни Горанов пред бТВ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?