facebook
twitter

Горещи новини

Горанов не е в конфликт на интереси заради апартамента

Министърът не е свързан със собственика на жилището - Иван Сариев, и сам е плащал сметките и данъците на имота, аргументира се КПКОНПИ
5910
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси като ползва безплатно жилище, собственост на бизнесмена Иван Сариев. Това е решила антикорупционната комисия, става ясно от решение, публикувано на сайта й.

Няма конфликт на интереси, защото няма възложени обществени поръчки на фирми, свързани със Сариев и съпругата му. Освен това Сариев и Горанов не са свързани лица.

Комисията провери Горанов, след като гръмна скандалът за ползваното от него и семейството му жилище в луксозен столичен комплекс. Тогава председателят на комисията Пламен Георгиев нареди проверката. В докладната му са цитирани публикации за апартамента, както и за това, че синът на Сариеви е започнал работа в Министерството на финансите и като експерт е участвал в комисии по обществени поръчки по времето, когато Горанов е бил министър на финансите.

Други изложени твърдения са, че Владислав Горанов е надзиравал строежа и посещавал луксозната вила на Сариеви в местността "Ярема".

Горанов е изслушан от КПКОНПИ на 6 февруари. По време на изслушването той твърди, че от 2012 г. ползва жилището, което е декларирал, и то му е предоставено от Сариев, който му кръстник. Горанов плащал всички разходи – битови сметки и данъците. Със Сариев се познавали от 2001 г., когато той е бил директор на дирекция в Министерството на финансите и запознанството им е преминало в приятелство и в последствие бизнесменът е станал негов кръстник, както и на двамата му сина.

През месец май 2012г., когато се е случило силното земетресение в Пернишка област, Владислав Горанов е обитавал заедно със семейството си апартамент на 10 етаж. Към онзи момент децата му са били много малки, неговата съпруга се е изплашила за тях и уплахата се е превърнала в проблем по отношение на обитаването на жилището. В неформален разговор Горанов е споделил за това със Сариев и той му е предложил да се преместят да живеят в жилището, което е закупено от неговото семейство, и към онзи момент не се е ползвало. Горанов приел и се преместили със семейството му.

Колкото до сина на Сариеви Горанов заявява, че никой от семейството не го е търсил за съдействие. Той притежавал много добра професионална квалификация, много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт.

Горанов твърди, че в периода от 2009 г. насам Сариеви не са участвали в обществени поръчки, които да са били в предметния обхват или в ресора на Министерството на финансите.

А във вилата в "Ярема" ходил там заради приятеля си Сариев.

Всички останали свидетели, разпитани от комисията, потвърдили версията на Горанов.

Комисията събрала доказателства, че министърът е плащал сметките на ползвания от семейството му апартамент, както и таксите за поддръжка на имота, данък сгради и такса смет. 

Синът на Сариеви сам подал молба да бъде назначен в министерството като "младши експерт" в дирекция "Икономическа и финансова политика", отдел "Институционално правен" през февруари 2015 г. на мястото на служител, който бил командирован в чужбина за 4 години. Напуснал през декември същата година и за този период "не се е ползвал с привилегии, които да го поставят в различно от останалите служители положение", пише в решението на комисията.

През това време синът участвал в комисията по една обществена поръчка, но избраният изпълнител не е свързан със Сариеви.

За да има конфликт на интереси трябва да има три кумулативно изискуеми предпоставки: лице, заемащо публична длъжност, наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес, обясняват от комисията.

Горанов е лице, заемащо висша публична длъжност. Свързаните с него лица са съпругата, родителите и брат му. Няма свързаност между Горанов и семейство Сариеви.

Той наистина е подписал заповедта за назначаването на Сариев-младши, но никой не се е облагодетелствал от това.

Решението на КПКОНПИ може да се атакува в съда от Софийската градска прокуратура.

 

44

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокурорът Гешев ще бъде проверяван за делото "Иванчева"
Прокопиев обвини прокуратурата в тормоз за назидание
Партиите замитат скандала със субсидиите

15.06.2019

Людмил Илиев

918 1

Коментари

Страници

wreckage
снимка на wreckage

естествено, че не е, иначе щеше да живее ф друга, хармонираща на интересите му, къща .

stoner_boner

не сме и очаквали друго от Комисията КОМПИР

циникЪтхедонист

Пфу.

Предводител на ...

решение, публикувано на сайта на комисията

Решението се предлага в промоционален пакет с индулгенция и сапун Дуру.

Penchobre

Разбира се, че е в пълно съответствие с интересите си!

Герберландия! 🍌🐒 🍌🐒 🍌🐒 🍌🐒

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Горанов не е в конфликт на интереси заради апартамента

 

Естествено, че не е. И един ден, когато Горанов вече не е министър, щедрият кръстник ще му го подари.

Нова

Ама, разбира се! Ние друго не сме и очаквали.

Чист като младенец, да ме прощавате за клишето.

momon

Комисията Компир ни казва: Вие сте идиоти.

IvanM

Няма конфликт на интереси, защото няма възложени обществени поръчки на фирми, свързани със Сариев и съпругата му.

 

Оказва се, че министърът на финансите отговаря само и единствено за обществени поръчки. Всичко друго върши на добра воля, тъй да се каже. Не е длъжен, ама на, помага

hamer

Горанов твърди, че в периода от 2009 г. насам Сариеви не са участвали в обществени поръчки, които да са били в предметния обхват или в ресора на Министерството на финансите.

Забележете, обществени поъчки в ресора на  МФ. А че от МФ са в зависимост всички останали държавни и общински ведомства и едно телефонче от Владко за резултата от тяхна обществена поръчка е достатъчно, за да....Но, млъкни сърце.

Предводител на ...

Решението е взето на 20.02. Мъдри се най-горе на тази страница:

http://www.ciaf.government.bg/pages/view/reshenija...

Безумната комисия ги ъплоудва в Word. Ерго задължителен даунлоуд, за да четеш. Но комент.

Освен това два бекспейса и поне при мен Горанов е в конфликт на интереси 😂

 

Иначе там се четат трогателни неща:

През месец май 2012г., когато се е случило силното земетресение в Пернишка област Владислав Горанов е обитавал заедно със семейството си апартамент на 10 етаж. Към онзи момент децата му са били много малки, неговата съпруга се е изплашила за тях и уплахата се е превърнала в проблем по отношение на обитаването на жилището.

В неформален разговор Горанов е споделил за това с И.С. и той му е предложил да се преместят да живеят в жилището, което е закупено от неговото семейство и към онзи момент същото не се е ползвало. Горанов приел и се преместили със семейството му в процесното жилище.

 

По отношение на назначаването на сина на И.С. – Х.С. в Министерството на финансите, Горанов заявява, че никой от семейство С. не го е търсил за съдействие. Получил е докладна записка от М.П., в която се предлага да се назначи лицето по заместване на командирован в Брюксел служител, на длъжност младши експерт. М.П. е провела предварителен разговор с Х.С. и е установила, че същият притежава много добра професионална квалификация, много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Иначе там се четат трогателни неща:

 

Ридая.

wreckage
снимка на wreckage

М.П. е провела предварителен разговор с Х.С. и е установила, че същият притежава много добра професионална квалификация, много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт

Аз съм дълбоко убеден, че ако проведа предварителен разговор с Гораноф, ще установя, че същият притежава достатъчно пари, за да си купи апартамент.

ablepsia

Едва три дни след като Националната агенция по приходите (НАП) започна ревизия на имотното и финансово състояние на Цветан Цветанов, шефът й Красимир Стефанов изчисли, че вицепремиерът имал достатъчно и "надлежно декларирани" средства, за да си купи апартаментите в столичния квартал "Изток".

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/21/980424_...

revenant

Като за благодарност г-н Кр. Стефанов стана депутат от ГЕРБ под опеката на г-н Цв Цветанов. Но навярно това не е нищо лошо, защото бахурите и славчетата не разлюбиха г-н Цветанов за тази сделка.

known

По-нагли парчета от герберунгелската пасмина няма.

Предводител на ...

Ридая.

Опитвам се да му вляза в положението, но явно няма как - живея на петия етаж. Ще си остане самотен и неразбран. Абе дето казА класикът:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Xkh8Qtbh41Y

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

👍😃

ivanko77

Интересно ми е ако този случай се разглеждаше в Германия или пък в Италия, как ли би завършил?

 

П.п. Личното ми убеждение е че Горанов трябваше да напусне на секундата, а да не говорим, че изобщо не трябваше да заема поста.

last

 

ПОЗОР!!!

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Каква (не)човешка драма!Достойна за роман и съответно екранизация от някой турски аналог на "Бояна Филм"!След прочитането на таквиз вести,няма човешко сърце,което да не се трогне от нерадостната съдба на тъз "Нещастна Фамилия"!Самият аз съм вече на втория стек носни кърпички "Белана"(ароматизирани) и солената река продължава да се стича по лицето ми.Покъртителна е картината на застигналия добрия ВлаТко катаклизъм:Тресяща се Земя и люлеещ се абажур!Грохот на падащи керемиди.Турски,от старите.Страдалецът и семейството му,превзето от уплах са в безизходица.Притиснати от природната стихия!Къде ще отидат сега?!На палатка пред блока?Или в общото мазе?О,Боже,за някой грях ...и т.н.В тоз миг,кат' един Радецки на Шипка се явява Сариев,който разсича Горановия Възел!И  то напълно безкористно!Свят чиляк!Има ли съд по света,дето ще си сложи греха да съди спасените  и Спасителят!?Не,не,трижди не!Немедлено Св.Синод да пристъпи към обявяването на последния за "блажен",а догодина и за "светец"!

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Интересно ми е ако този случай се разглеждаше в Германия

 

В Германия такъв случай е невъзможен.

zumer

Тъжно, тъпо, нагло.

ГЕйРБ.

👿

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Интересно ми е ако този случай се разглеждаше в Германия или пък в Италия, как ли би завършил?

 

 

Интересно е също, защо не споменаваш "велика славянска Русия"?

 

Сигурно щото там подобни случаи на конфликт на интереси са стотици, макар и да не са на масонска основа, както при Горанов. При него интересното беше само какво точно оправдание ще му измислят. Друго никой не е очаквал.

Васик

Обърнете внимание как първата версия на Горанов за "кръстника, моя и на децата ми", се е преобразувала в "бизнесмена" и "приятеля". Това не променя валидността на проверката, но може би показва, че в началото Горанов въобще не е имал представа за какво говори. Дали Горанов е плащал лично сметките за апартамента и данъците? Това няма как да се провери, защото те не се плащат с лична карта.

dimdum

че как да има конфликт на интереси като има съчетание на интереси?

Magi

Сериозно? Я, какъв късмет е имал с КОНПИ, те не закачат техни хора. Както пееше Т.Колев " Палачи дете , баща ти е невинен" Колко са нагли и не им пука, законно ли е , правят каквото си поискат.

Васик

Този апартамент нали по документи беше на жената на Сариев? Тя трябва да е кръстницата значи... Тази комисия защо беше на ареста на Иванчева, обаче? Няма ли кой журналист да попита за това нещо?

buratinob

Синът на Сариеви сам подал молба да бъде назначен в министерството като "младши експерт

Вероятно са очаквали да намерят покана от МФ, лично до "детето" и то от няма о къде кандисало.

 

 

За да има конфликт на интереси трябва да има три кумулативно изискуеми предпоставки: лице, заемащо публична длъжност, наличие на частен интерес,

 

Вероятно приемат, че интересът не е частен, а на всички граждани на територията.

Всички умират от желание финансовият ни гуру да живее като фараон.😂

 

Strudel

А къде е данъка върху наема?

Това е директно ощетяване на държавата, не че е най-важното.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×