Медия без
политическа реклама

Гимназиите остават затворени и след 11 ноември в червените зони

Учителите започват да се страхуват, увеличават се молбите за отпуск, коментира просветният министър Красимир Вълчев

01 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Учениците в гимназиален етап в областите с много болни няма да се върнат на училище след 11 ноември, както се очакваше. Дистанционното обучение за тях ще продължи и след тази дата. Това съобщи в ефира на Нова телевизия просветният министър Красимир Вълчев. В момента всички училища обучават гимназисти дистанционно, като заповедта за преминаване към тази форма на обучение влезе в сила на 29 октомври и се очакваше да продължи най-късно до 11-и ноември.

В кои области обучението ще остане дистанционно и след тази дата ще бъде решено в началото на предстоящата седмица, коментира Вълчев. Той допълни, че темата е консултиирана с премиера Бойко Борисов, който се е застъпил за прилагане на локален подход. Такова е и нашето желание, допълни министърът. Той изтъкна, че за съжаление, София е една от най-критичните зони с най-много карантинирани. На въпрос ще се затварят ли и по-долните класове Вълчев отново изрази мнение, че към това трябва да се пристъпва в краен случай, защото загубите за малките при дистанционно обучение са по-големи. Не се предижда затваряне на градини и ясли. 

"Като цяло продължават да преобладават настроенията, че присъственото обучение е по-добро, но се наблюдава и друго - увеличават се молбите за отпуск, за обучение в електронна среда. Аз към днешна дата съм разрешил на 19 училища, особено там, където има смъртен случай. Това води до уплаха за колегите. Надяваме се, че тези 14 дни дистанционно обучение в гимназиите ще пресекат част от негативната динамика на епидемията, но те не отменят нуждата от спазване на мерките", коментира Вълчев. Той изтъкна, че като цяло децата и учениците, които са заразени с вируса, са малко, като част от тях боледуват вероятно безсимптомоно. "Появиха се и изследвания, че те не разпростаняват вируса толкова активно като възрастните", допълни Вълчев. 

Още по темата