Quantcast
ГЕРБ отхвърли идеята за незабавни преговори с Русия за ваксини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

ГЕРБ отхвърли идеята за незабавни преговори с Русия за ваксини

Препарати, произведени извън ЕС, евентуално ще се купуват след консултации с Брюксел, решиха управляващите
Обновена
1 885
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

От ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на БСП парламентът да задължи Министерския съвет да “предприеме всички необходими действия” за осигуряване на руската ваксина Спутник V за българските граждани.

Управляващата партия прокара редактиран вариант на инициативата на социалистите, според който правителството трябва да започне „своевременни консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство”.

С други думи, решение за внос на руска ваксина, или каквато и да било друга ваксина от производител извън ЕС и ЕИО, евентуално ще бъде взето, след като българската държава получи зелена светлина от Брюксел.

ГЕРБ: Трябва и количество, и качество

"Ние сме длъжни да спазваме действащото законодателство в Република България по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, което не позволява препарати, които са резултат от биотехнологии, които са за ваксинопрофилактика, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава процедура трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)", обоснова предложението на ГЕРБ Даниела Дариткова - шеф на парламентарната им група и на здравната комисия на Народното събрание. И изтъкна, че "трябва да гарантираме на българските граждани не само достатъчно количество, но и достатъчно качество". "Чия ще е отговорността, ако ние решим да престъпим правилата и осигурим ваксини чрез директно преговаряне с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване? ... Решението, което сме предложили, следва духа на вашата идея ние да имаме достъп до всички ваксини, които са произведени извън територията на ЕС, но които са получили съответното одобрение от ЕМА, за да гарантираме качество, ефективност и безопасност", заяви Дариткова.

БСП: Криете се зад Европейската комисия

От БСП бяха категорични, че единствената възможност за бърза доставка на необходимите ваксини е Русия. "Няма достатъчно ваксини. Ние сме изправени пред дилемата – или спазваме законите, или осигуряваме единствената възможна превенция за българските граждани", заяви соцдепутатът Георги Йорданов. "Препращате цялата отговорност към Европейската комисия, зад която се криете за пореден път. Самата Европейска комисия е казала, че държавите могат да поемат тази отговорност, ако искат, стига да имат правителство, което има това мъжество. И не се крийте зад закона за лекарствените продукти. В този закон има какво да се поправи и вие сте променяли тук какви ли не закони за далеч по-малки проблеми, без да ви мигне окото, за няколко часа", нападна управляващите съпартиецът му Крум Зарков.

ДПС: Дано следващото Народно събрание е различно

Депутатите от ДПС предпазливо останаха неутрални по казуса и предпочетоха да порицаят колегите са за поведението им в последния работен ден на настоящия парламент. "Работата на това Народно събрание ще завърши както започна – с разнопосочни послания, непредвидимост, прецакване и изземване на инициативи, когато те са добри, с валяка на мнозинството. Надявам се следващото Народно събрание да бъде такова, че да коригира тези грешки, които са допуснати. Както казва народът: а, дано, ама надали", коментира Нигяр Джафер.

"Обединени патриоти" - напълно разделени

В хода на дебата "Обединени патриоти", които формално остават партньори на ГЕРБ в управлението, демонстрираха фактическия разпад на коалицията си. От ВМРО застанаха зад предложонието на ГЕРБ с аргумента, че Спутник V ще получи в срок до месец и половина одобрение от европейски лекарствен регулатор и тогава България ще може спокойно да започне разговори за доставка с руската страна. Славчо Атанасов от НФСБ обаче призова да не се изчаква: "Третата вълна в момента просто ни помита ... Никакво чакане на ЕМА – веднага гласуване на Спутник."

Русия и лобизмът

Христо Гаджев от ГЕРБ разпали страстите, когато обяви, че Русия е сред страните, които се опитват да използват ваксините за геополитика, и го прави с помощта на БСП. "Цялата работа прилича на тежко лобистко законодателство. Руските авантюри на БСП нямат край. Ако има запазена марка на БСП, това е тази - даване на български пари на руски фирми без ясен резултат", обяви Гаджев.

"От левицата искат да ни убедят, че 8-ми санитарен дивизион на ген. Драгомиров стои на Дунава срещу Свищов и има план веднага да премине Дунава, въоръжен с няколко милиона ваксини Спутник V, на 7-ия ден да стигне Търново, на 14-ия ден - до София. След това на третата седмица ще преминат Балкана и ще стигнат до турската граница. И това ще бъде спасението от COVID-19. И за да се случи това, е необходимо единствено и само да приемем думичките, написани от БСП, иначе ще останем за дълго време под тиранията на коронавируса", иронизира социалистите Милен Михов от ВМРО.

"По този въпрос няма руски клакьори, има български клакьори за население, което в момента няма достатъчно ваксини и умират като мухи. Няма откъде другаде да вземем. Вчера американците заявиха, че нито една ваксина няма да напусне страната, докато не ваксинират населението", обади се Славчо Атанасов.

Обвинения в семейственост

Соцлидерът Корнелия Нинова загатна за скрит интерес на хора от ГЕРБ в ситуацията. "Цял ден говорите за лобизъм от страна на "БСП за България". Някой от вас ще отговори ли на въпроса вярно ли е, че представител на ГЕРБ в Европарламента е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите и една от ваксините, които България плати? Става ли въпрос за лобизъм и комисионерство?", попита Нинова, но без да назове имена.

Това разяри герберите. "Лобирате за една, единствена ваксина - Спутник V. Защо обвинявате другите във вашите грехове? Ние сме загрижени за това ваксините да бъдат безопасни и ефективни, а не за това да се харесаме на някоя чужда държава", скочи шефът им Даниела Дариткова.

Подигравателно се намеси и лидерът на НФСБ Валери Симеонов: "Не мога да приема това, че някой европейски представител имал роднински връзки, защото по същия начин мога да се обърна към цялата пленарна зала и целия български народ: О, знаете ли, знаете ли истината, има депутати от БСП, които са женени за руски граждани и гражданки!"

 

Предложението на ГЕРБ беше прието единодушно с 96 гласа. Депутатите от БСП и ДПС отказаха да участват в гласуването.

Още

Здравният министър се ваксинира с "Янсен"

12.06.2021

Обновена

4080
В Русия ваксинираните могат да участват в томбола за апартамент

13.06.2021

Обновена

637
Г-7 настоя Москва да спре репресиите срещу гражданското общество

13.06.2021

Обновена

1799