Quantcast
ГЕРБ и патриотите предлагат Цацаров за шеф на КПКОНПИ | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

ГЕРБ и патриотите предлагат Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Този път се очертава състезание кой да оглави антикорупционната комисия с повече от един кандидат, но със същия предизвестен финал
2411
Илияна Кирилова

ГЕРБ внасят кандидатурата на главния прокурор Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), обявиха официално от мнозинството в парламента. Мястото бе овакантено, след като в края на юли Пламен Георгиев хвърли оставка след "Апартаментгейт".

Депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев представи кандидатурата на Цацаров пред журналисти "като убеден държавник". "Убеден съм, че той ще успее тази нова институция да я съживи. И успешно да се бори с недъзите на обществото", допълни Радев .

Предложението за Цацаров е на коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти и бе внесено в предпоследния ден за номинации кой да оглави антикорупционната комисия. "Цацаров е това, което всички останали не са. От години е в съдебната система. Той успя да ръководи добре институцията на главната прокуратура", коментираха още от мнозинството. Те са водили много разговори за наследник на Георгиев и са се спрели на Цацаров, защото той е "правилният човек". 

Самата процедура за избор на нов шеф на антикорупционната комисия беше забавена с над 3 месеца. Миналата седмица представители на ГЕРБ, както и самият Цацаров определиха информациите, че ще поеме органа като "спекулации". Другите позиции, за които главният прокурор беше спряган, бяха посланик в Турция и шеф на съдебния инспекторат.

Другият официално издигнат кандидат за КПКОНПИ към момента е Симеон Найденов, който е предложен от "Воля" на Веселин Марешки и в момента е депутат от същата партия.

От "Воля" посочват, че "водещ принцип при номинацията на Найденов е необходимостта за всеки важен пост да има възможност за избор и конкуренция на личности", което изглежда е препратка към избора на нов главен прокурор, при който единствен кандидат беше Иван Гешев.

С кандидатурата на "Воля" този път изборът поне на теория няма да е "състезание с един кон".

"Притежаваните от г-н Симеон Найденов безспорни високи професионални и нравствени качества, висше юридическо образование и дългогодишен юридически стаж, са сериозни аргументи да бъде предложен за заемането на висшата публична длъжност - председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество", се посочва в мотивите на предложението.

За Найденов се посочва, че той е завършил юридическото си образование в Москва, а професионалната му кариера стартира в структурите на МВР във Варна. През 1998 г. е вписан като адвокат в Адвокатска колегия. От 2017 г. е народен представител в 44-то Народно събрание от ПП "Воля", член е на Комисията по правни въпроси и на Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Още

Делото за конфискация срещу Васил Божков е спряно

17.05.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

14373
Румен Радев: Бомби са заложени под служебния кабинет

16.05.2021

Обновена

9770
Прокуратурата най-после образува дело за пребития кмет на Белгун