Медия без
политическа реклама

Гебрев смята, че е жертва на борба между бивши съдружници

Собственикът на "Емко" отхвърли тезата, че покушението срещу него е заради износ на оръжия към Украйна

15 Дек. 2019
БГНЕС

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев счита, че посегателството срещу живота му през 2015 г. се дължи на борба между хора, били преди години съдружници. По негови думи те си отмъщават един на друг. "Мен ме вкарват в тяхната игра, а аз нямам, каквото и да било отношение по въпроса", коментира той пред bTV.

Бизнесменът беше категоричен, че все още не знае кой се е опитал да отрови него, сина му и производствения директор на завода "Емко" Валентин Тахчиев. "Доволен съм,че най-накрая започна да се коментира опитът за покушение, тема на друг разговор е какво е предоставено", посочи Гебрев. Той изрази мнение, че опитът за убийство не се дължи на износа на оръжия и боеприпаси на неговата фирма към Украйна, каквато е основната версия на прокуратурата, и уточни, че досега никой не го е питал в какъв размер е този износ. "Да, изнасял съм, но по-малко от 1/10 от това, което е изнесено за Украйна. Такава концентрация върху мен заради 1/10 - да убиват хора, не виждам смисъл. Въпросът е кой и каква информация е подал на руснаците. Тук е разковничето на опита за убийство. Какви цели и задачи е следвал при подаването на информацията. Това са въпроси, които все още нямат отговор", изтъкна Гебрев и се оплака, че от 2015 г. е мачкан от всички държавни институции.

В края на миналата седмица предприятието "Емко" излезе с официална позиция, с която попита прокуратурата "защо не разследва собствеността, връзките и дейността на офшорната компания „Виафот", която се използва като основно оръдие за юридическите атаки срещу "Дунарит". Същата задгранична фирма обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията сделката на Гебрев, с която бе увеличен капиталът на "Дунарит", и по този начин той придоби предприятието. В началото на тази година сайтът "Биволъ" публикува документи от "Панамските досиета", които показват, че краен собственик на офшорката е Александър Ангелов, спряган за адвокат на Делян Пеевски заради участието му в сделки, свързани с депутата и избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата