facebook
twitter

Горещи новини

Еколозите спечелиха окончателно да няма втори лифт в Банско

Промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета на 29 декември 2017 г., бяха отменени от ВАС
6331

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета на 29 декември 2017 г. Това съобщиха от съда. С промените, направени от правителството, се отваряха нови територии за застрояване и най-вече за изграждане на втори лифт.

Казусът стигна до петчленния състав по жалби на Министерския съвет и на екоминистерството, които атакуваха решението на първата инстанция. Когато кабинетът загуби пред тричленния състав, вицепремиерът по това време Валери Симеонов каза, че ако загубата стане окончателна, "аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост,ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". След това определи това намерение като "малшанс". "Предайте на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост", заяви тогава лидерът на НФСБ.

Сега, когато решението е факт, депутатът Симеонов коментира, че това е "много тъжен ден за българската икономика и туризъм, а решението (на съда) най-вероятно е взето под натиск". След това той избяга от репортерите, съобщи Медиапул. Симеонов не уточни кой може да е оказал натиск върху съда, след като властта в държавата официално е в ръцете на коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти", които имаха ключова роля в избора на последния председател на ВАС през хората си във Висшия съдебен съвет (ВСС).

В 30 страници върховните съдии Милка Панчева, Наталия Марчева, Румяна Папазова, Георги Георгиев и Тодор Тодоров (докладчик) излагат подробно мотивите за решението си. В него за включени изцяло нови моменти в тълкуването на разпоредби от българското и международното право, взети са предвид решения по дела на Съда на Европейския съюз, европейски директиви, както и последните решения на Комитета за световно наследство към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, обясняват от съда.

Ключов момент в решението е тълкуването на разпоредбата от Закона за защитените територии (ЗЗТ), която гласи: "В националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". Тълкуването и на тричленния, и на петчленния състав на ВАС е, че текстът има забраняващ характер и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.

Измененията на Плана за управление на Национален парк "Пирин" попада в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗР), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и затова трябва да бъдат спазени изискванията за процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост. Тълкуването на петчленния състав е, че министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона.

Петчленният състав е цитирал и решения на Съда на Европейския съюз, според които екооценката е задължителна. Не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 за екологичните оценки. Директивата е част от дейността по прилагането на Орхуската конвенция в ЕС. През 2003 г. е публикувана и Директива 2003/35/ЕС, която въвежда правила за участието на обществеността при подготовката на някои планове и програми, имащи отношение към околната среда.

Върховните съдии приемат, че промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието. Затова е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост.

Ключови думи:

Пирин, ВАС
52

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затворници водят дело за интимни свиждания без камери

14.02.2019

1029 3
ВАС осигури спокойствие на Цацаров по "Цумгейт"

11.02.2019

Доротея Дачкова

2129 2
Шефът на ВАС: Дюните на "Корал" са нанесени по-късно на кадастралната карта

02.02.2019

1428 19

Коментари

Страници

Penchobre

Но ако се вземе политическо решение, тогава е друга работа, нали? 💅

Mitnicharъ

Гениален коментар! 😂 👍

Redneg

Валерката гушнА релсата ...

Шлифера

А ако наистина се вземе политико-парично решение, както Ф16......КО ПРАИМ!!!!

pasi

Чудесно решение!!! Цура спечели в битката срещу Цеко от Алеко. Потокът е към Пампорово и Боровец.

Въпросът е дали България,българите и ски спорта спечелиха?

Grim
снимка на Grim

Много се загрижихте за България българите и ски спорта, а това, че Пирин е обезлесен и омърсен не ви интересува, като как аз ще спечеля от втори лифт при положение, че ДДС в туризма е 10% и всеки хотел и ресторант има черна каса и на обявява реална печалба, да не говорим, че преди 6 години бях на интервю за работа в елитен хотел в Банско за длъжността управител на ски рента и магазина като чак на третото интервю ми казаха че заплатата е 500 лв. 

Soleo

Виж приятелю - половината от братята, такава ставка (10%) по Закона за ДДС няма. Има 9% и тя не се отнася за всички туристически услуги, в т.ч. и за лифтовете, а само за нощувките и настаняванията. И не знам защо искаш нещо тебе лично да те облагодетелства. Аз лично много обичам хора, които са засадили две дървета пред вилата, да говорят общо за природата в цялата страна и за това как са обезлесили цели планини. Сигурно в развитите алпийски държави няма влекове, лифтове, фуникулери и т.н. и туристите махат пеша нагоре със ските на гръб. Ааа, забравих, те са по-глупави от нас и не си обичат природата.
А сега малко по-сериозно. Според мен, колкото повече възможности има за хората да излязат сред природата, толкова по-лесно ще накараме младото поколение да зареже компютрите и таблетите и да се занимава с малко повече спорт. Ако тези хора чакат по 2ч на лифта, ами те просто повече няма да дойдат и ще отидат при "глупави" алпийски страни, където сериозните курорти имат по 150км писти и по 30-40 лифта/влека, и където не се налага да чакаш повече от 5 минути за да се качиш. Освен това, няма ли да е по-ефективно, например за всяко отрязано дърво да се задължава да се посадат по 10? И тогава хем ще има повече дървета, хем ще се развива туризма и хем повече хора ще могат да спортуват на открито. А доколкото се укриват приходи от туризма, това е задължение на държавата да го ограничи - само да има желание много лесно и бързо може да се прекрати тази порочна практика.

Solace

Слънчице, ограмоти се малко по темата - кой какво е искал, не искал, предложил, отхвърлил и т.н. Ограмоти се за размера на планините в "алпийските страни", надморската височина на пистите, начинът на изграждане на пистите и застрояването в курортите. Не забравяй и информацията за разчет на леглова база спрямо капацитет на лифтовете. 

На това нещо сложи отгоре невероятната концесионна такса от около 400 хил. лв. годишно. 

Добави и неяснотата около собствеността на концесионера.

И тогава се върни да говорим по същество. 

Предводител на ...

Време за релса на врата дойде, май ...

rurade
снимка на rurade

Голям залък лапни-голяма дума не казвай!

Solace

Айде сега и ПЗР на Закона за атмосферния въздух, чрез които се изменят още една камара закони, и в т.ч. се разрешава промяна на речни корита за водохващане. 

Министер нено на въжето, варели с релсата и от моста, маркжирардели - безимотен...

Бат Бойко

Валери Симеонов каза, че ако загубата стане окончателна, "аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост,ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя".

 

Сигурен съм, че зелените са приготвили релси 😁

JR

От кога си “сигурен“? Дан'не би откак Цецоу челеби се прави на мад@рист в оркестъра на ВинеТку...

И що си мислиш, че ще се разминете само с релса за Бачо, а?

Подкваси ли се нужника? А как ухае само! На Съдебната палата уханието се разнася...🎃🎃🎃

 

ЛАФЪРДИЕВ

ДАЛАВЕРИ, грабвай релсата и на моста.

Мъжката дума си е мъжка дума. Няма да та питаме ввсеки ден  - КОГА?

левъ

Ха сега да сложен пред входа на лифта и опашките  копие от съдебното решение и снимки на еколозите, за да знаят хората защо трябва да чакат.

Michael_P

Каквато и табелка да сложат на циментираното Черноморско крайбрежие - природата вече е унищожена безвъзвратно.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

браво!✌️👍👏

Stern

Кога ще е шоуто на бургаския мост?

Омам спомен, че и Владо Каролев имаше изцепки, че няма как да спрат лифта.

Hateras
снимка на Hateras

Сигурен съм, че зелените са приготвили релси

Екологично издържани, можеш да не се съмняваш!

---

Браво на ВАС!

bat izo

Дано наистина е окончателно. Планините не са за начесване крастите на адреналинаджиите - да им направят Лунапарк. Истинският туризъм само ще спечели. С раницата, по пътеките, по хижите, по заслоните. Другото е възгордяване и съсипване на уникалната природа, сред която трябва да пристъпваме с богоговение и "на пръсти". колко хубаво беше преди няколко години, когато на Витоша лифтовете не работеха и през лятото! Тишина, спокойствие и само истински почитатели на природата дори и през почивните дни. Който му се строи, нека прави чешмички, заслони, кътове за отдих и максимум хижи.

Redneg

Е тва е приказка.

Писна ми от разносвачи на летви с пластмасови калеври да задръстват планината и да няма къде да стъпиш зимата.

groznik

Егати държавата сме безумна! Сами скачаме в казана на ада, няма нужда да ни бутат. Докато другите се развиват, ние се връщаме назад. За съжаление - това е истината.

analfabet

Искам да се върнем назад, при птичките и тревичките! Писна ми от вашето сребролюбие! Не искам да живея с някой на който дюна или борче му закрива хоризонта.

 

pasi

По принцип поддържам намерението на Варели за релсата, на Тумбака за пищака, но поддържам и лифтовете, в т.ч. в Банско и особено на Витоша. Състоянието лифтовете на Витоша е безобразие с 20 годишна давност. Ни община ни Цеко се заемат да направят планината достъпна без коли, от София до Черни връх. Просто възстановяване на съществуващите лифтове. Те са достатъчни. Позор е безхаберието.

Solace

Драгалевският лифт окончателно е затворен, а работещите по линията - преназначени по други обекти.

 

Предводител на ...

Не виждам ВАС да е забранил ремонт на лифтовете. Смешен плач, pasi

pasi

В Неделя работеха 2 бр. Симеоновски и Лалето. А останалото е за скраб, защото нямало части. Самите лифтове са от 70-те години и не работят. Никой нито ги ремонтира нито има намерение да го прави. Това е проблема. И затова с таратайките до Алеко и Златните мостове за "любителите" на природата и кебапчетата на тиферич.

За планинарите ни лифтове им трябват ни Дай Боже. Маат пеш от центъра до Черни връх. Някои и през нощта по гащи на връх Нова година!

Васик

Интересно е с този интелект какъв бизнес е въртял Валери Симеонов

Памфуций
снимка на Памфуций

Очаквано и неизбежно решение 👍

nikcv

Интересното е сега кой ще връща пари и дали ще има убийства и самоубийства?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш