Quantcast

Медия без
политическа реклама

От днес поскъпват парното, токът и топлата вода

Пенсиите се увеличават с 5,7%, пада таванът за 43 000 пенсионери

01 Юли 2019Обновена
Илияна Кирилова

Токът, парното и топлата вода поскъпват от 1 юли. Средно за страната цената за топлоподаването се увеличава с 4,5%. Най-голямо е повишението във Разград - близо 18%, тъй като цената там не е променяна няколко години. След това се нареждат Габрово, Враца, Велико Търново и Пловдив.

Скокът на цената на тока е средно около 3,5% за страната. Увеличението е в рамките на годишната инфлация. Според председателя на КЕВР Иван Иванов, ако се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма да се случи. От НЕК пък са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден.

С 0,6% поевтинява природният газ за следващото тримесечие. Утвърдената от КЕВР цена е 44,90 лв./MWh, което е с 0,27 лв. по-малко спрямо тази за второто тримесечие. Цената е без ДДС и не са включени такси за достъп, пренос и акциз.

От държавното дружество „Булгаргаз“ обясниха, че поисканото намаление на синьото гориво е заради договорени доставки втечнен газ от САЩ. Първата партида от 50 млн. куб. метра газ беше доставена от холандската компания „Колмар“. Втората доставка ще извърши „Бритиш Петролиум“ за третото тримесечие на годината. 

От 1 юли влиза в сила и увеличението на пенсиите с 5,7 процента, което ще засегне над 2 милиона 130 хиляди възрастни хора у нас.  Таванът на пенсиите също се увеличава -  от 910 лева на 1 200 лева. Общо 270 милиона лева са осигурени за индексацията.

Приложен процентът на нарастване от 5,7 на сто означава, че минималната пенсия за стаж и възраст от сегашните 207,60 лева ще бъде 219,43 лева. Социалната пенсия за старост от 125, 58 лева ще е 132,74 лева. 

След увеличението на тавана на пенсиите 43 000 пенсионери да получат своите действителни размери, които са в интервал между 910 и 1200 лева. Ограничение ще продължи да има за 26 000 лица, чиито действителни пенсии са над 1200 лева.

Изплащането на новите по-високи пенсии ще започне от 8-ми юли, като на тази дата парите ще са по сметките на възрастните хора, заявили получаване по банков път. За останалите пенсионери изплащането на пенсиите ще по график в пощенските станции.

Ключови думи:

Топлофикация, КЕВР

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?