Quantcast

Медия без
политическа реклама

Днес няма да има размяна на затворници между Русия и Украйна

30 Авг. 2019Обновена

Украинските власти опровергаха информацията, че днес ще се състои размяна на затворници между Москва и Киев, предава БНР. Процесът по договаряне на размяната все още тече, съобщиха и от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. 

Размяната няма да е днес, но всичко върви по план и сложният процес по договарянето на конкретна дата продължава, заяви говорителят на украинските служби Елена Големанска, цитирана от ТАСС, разказва още Националното радио.

От кабинета на президента Зеленски също отрекоха информацията, разпространена от местни и руски медии и призоваха да не се подвеждат хората. 

„Не за първи път сме свидетели на информационен хаос, предизвикан от непотвърдена информация. Осъждаме разпространението на подобна подвеждаща информация. Не си играйте с емоциите на обществото!", се казва в съобщението.

Обнадеждени роднини на някои от затворниците обаче се събраха на летището в Киев.

Заблудата дойде от пост във фейсбук на украинския главен прокурор Руслан Рябошапка, който заяви, че размяната вече тече, а сред тези, които ще бъдат разменени, са режисьорът Олег Сенцов и 24-мата украински моряци, задържани миналата година в Керченския проток. Подобни слухове тръгнаха още преди няколко дни, след като Сенцов беше прехвърлен в Москва от затвор в Арктика. 

Олег Сенцов бе арестуван по време на протест срещу анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и беше признат за виновен, че е подготвял терористични актове. Моряците бяха задържани, заедно с три военни кораба, при опит да преминат през Керченския проток. През май международен трибунал нареди на Русия да освободи съдовете и екипажа. 

Още при встъпването си в длъжност украинският президент Володимир Зеленски заяви, че негов основен приоритет ще бъде прекратяване на конфликта с подкрепяните от Русия бунтовници на изток, който вече взе близо 13 хиляди жертви. Размяната на затворници може да е ключовата стъпка към постигане на мир в Донбас.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?