facebook
twitter

Горещи новини

Депутатите прегазиха президентското вето върху промените за Черноморието

1710
Илияна Кирилова

Депутатите не се съобразиха с ветото на президента и прегласуваха оспорените от държавния глава два параграфа от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Само от БСП настояха парламентът да се вслуша в критиките - не само на президента, но и на различни граждански организации и инициативи.

Поредните промени в закона - от средата на юни, забраниха разполагането на чадъри, кърпи, шезлонги и палатки върху пясъчните дюни. С тях баха лансирани и ограничения за свободното къмпиране, което би трябвало да е възможно само в специално обособени зони, но уредба за зоните няма.  Депутатите обаче за пореден път подминаха темата за продължаващото бетониране на черноморските плажове и тяхната пасивност разбуни обществото.  За хавлия, метната върху дюна, спорните поправки предвиждат глоба до 1000 лв., а за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания санкцията е до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв.

Част от промените в закона бяха върнати за ново обсъждане в НС от президента Румен Радев на 24 юни. Мотивите?  Режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като ограниченията са прокарани между първо и второ четене на закона без никакви обществени дебати.

Президентът подчертава, че ограниченията за „диво къмпингуване“ се приемат, без да са уточнени местата, където хората все пак ще могат да разпъват палатки и да паркират каравани и кемпери.

Кое е по-вредно - палатката в гората или джипа на плажа, попита червеният  депутат Крум Зарков по време на обсъжданията преди прегласуването на закона в пленарната зала. „Според Конституцията гражданите имат право да къмпингуват свободно и да се възползват от здравословната и благоприятна околна среда. Нито протестиращите, нито къмпингуващите, нито ние като опозиция, оспорваме факта, че трябва да има ред в начина, по който тази туристическа дейност се осъществява, но промените в закона създават впечатление, че той е по-строг към определена от група хора, които нямат икономически и политически ресурси, каквито имат други хора", поясни Зарков. И зададе риторичен въпрос - "Кое е по-вредно за околната среда – палатката в гората или джипът на плажа, боклуците от къмпингуване или тоновете строителни отпадъци, които са зарили Черноморието? Създава се усещане за двоен стандарт“.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът наложи вето на промените в Закона за подземните богатства

30.07.2020

2917 21
Прокуратурата прогледна за летния сарай на Доган

22.07.2020

Обновена

5437 53
Хазартният бранш протестира срещу лобистко законодателство

22.07.2020

890 13

Коментари

Сократ-май

Благодаря, свободно. Прекрати подмазването.

inventus

На инат!Но само с инат не става. Иска се и акъл.

Sapienti_sat

Нотариат!

 

Няма аргументи, няма мисъл, няма половина, равно като бадън за ракия, ако перифразирам Елин Пелин.

SINDBAD

Дивотията, наречена некадърна министърка и нейните напъни да спаси туризма тази година, е в пълен ход НАЗАД! 

 

нищо, пак ще се пъхти и гние на къмпинг на Тасос, там поне местните лудости на ГРОБ и госпожа МИНИСТЪРКАТА, БОЖЕМ, нямат никакъв шанс да провалят почивката ни.

 

ТЕЖКО Е, ТАКА  от години, но ни изгониха от българските плажове! Изобщо не ми липсват, предвид кочините, които министерството и хотелиерите РЕАЛИЗИРАТ все по-успешно!

 

така пък опознахме диви плажове в Италия, не толкова на Испания такива. да не дава Господ да реши Г-жата да почива в Сингапур, че както са уредени нещата на Сентоса, веднага ще реши колко нередности по нейния терк има!!

 

резултатите за българския туризъм  са налице и ще стават все по-минорни, ако така я карат!

Кара Колю

Някой, от коментиралите, чел ли е закона?

First Strike

Никой, не, е, чел, закона, освен, теб. ?

Седем с един...

Как па не се сетиха да турят у тоя закон некво изискване на плажа да се ходи само под строй в колона по двама, а дюните да се оградят с ограда от бодлива тел поне три метра висока? А автомобилите да се оставят някъде на входовете на Варна и Бургас...Така ще опазят и пътеките! Да е.. и депутатите, да е...

Nashenec

Ако нещата вървят както е прогнозата, то в края на годината ще имаме спад около 15 -20 % с посещението на морето (като брой хора). Важното е, че правилните хора държат концесиите на плажовете и тези концесии са изключително изгодни за държавата и хората в нея.

Bacho Кольо

С калпавите закони президентът трябва да постъпва  както трябва  - незабавно и безусловновето вето.  Отхвърлянето му тежи на съвестта  на овците в парламента и техния чобанин.

Сармат
снимка на Сармат

Никава съвест на парламента  а чорапа харчи народни пари безпричинно от него файда колкото от филателист а да за женка му е трибуна ,упражнява се ?.

Предводител на ...

Поредните промени в закона - от средата на юни, забраниха разполагането на чадъри, кърпи, шезлонги и палатки върху пясъчните дюни

Че то дюни в тази държава няма. Знайно е от хиляди становища на хиляди държавни агенцийки и хиляди решения на хиляди съдилища. 

Stоrmbringer

В проблема няма никакъв политически заряд, но с ветото си пРезидентът реши да угоди на "десните" жълтопаветници, гласували за него. Законът въвежда ред в къмпингуването, от каквото безспорно има нужда. И да, на практика забранява "дивото" къмпингуване. А на брадатите жълтопаветници, желаещи да къмпингуват така, и то с месеци, (щото нали са творческа интелигенция и имат свободно време бол), както и на форумната червена агитка, която им приглася, бих задал два въпроса:

 

- Къде ще ходят по голяма нужда през това време? Практиката показва, че въпреки клетвите им, че си събират всичките боклуци, горичките край Силистар и Иракли са "минирани" здраво през лятото.

 

- Какво ще им се случи, ако си опънат палатката на някоя поляна край Лазурния бряг или в някое диво плажче из Халкидики? Те нали пътуват много из Европа и знаят как е там.

Solace

Приказки ангро. Ветото надали цели да угоди на 20 човека (надали са повече горепосочените жълтопаветници). Два са основните проблеми на този закон:

- забраняват "дивото" къмпингуване, но не посочват къде може са се практикува недиво такова;

- залагат се строги санкции за обикновени летовници (разполагане на плажни аксесоари върху дюна), но не се споменава нищо за строителство (постоянни и преместваеми обекти) на пясъка. 

Сократ-май

Отговор на горния въпрос:

http://absurdi.com/view/820.html#.XSWwokdS-1s

Sapienti_sat

Още един отговор, чрез въпрос.

А, къде серат плажуващите? На централния плаж на Ахтопол няма никакъв нужник. Като се наложи за внучките ползваме дупка в пясъка, която после заривам като куче. Не знам как е по другите плажове.

Purple_Haze

Обикновен капитализъм, сър!

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Всичките проблеми с морския ни туризъм идват от липсата на каквато и да е стратеия за развитието на туризма...

 

...не може в курорт, който е предназначеен за примерно 20 хиляди туристи като Слънчев бряг да има 200 хиляди и да искате да идват качествени туристи...в момента съм в Слънчев бряг и тука  е бъкано с туристи...хиляди сгради...транспорт задръствания...масов туризъм...тръгнеш по плажа....турист до турист...как да се получи качество като количеството прелива...

 

...трябва всеки курорт да си има определен капацитет спрямо размера на плажната ивица и да не се издават разрешения за строеж, когато легловата база надхвърли капацитета....но това тук е трябвало да се случи преди 25 одини....вече е късно...

 

...иначе относно спането тук...ОгРОМНО БЛАОДАРЯ  на Валери Симеонов, защото тук на Слънчев бряг цялото семейство спим нормално...дори спим на отворени врати, мразя киматици а нощем излизам на тересата да гледам морето и е тихичко...само прибоя на вълните се чува...

Сармат
снимка на Сармат

Ти обадя  стратегия има- кинти кинти  цяло министерство има за реклама и  подбутване на "наши" хора.

Благодарение на всичката полит паплач почивам от 21 години в Гърция  .Няма да изреждам качествата.Защо ви е в булгаристан министерство на туризма?На  спорта ? Нямате нито едно от тези неща..някаква дирекцийка стига  и вероятно ще е по полезна.

ИвКо

И какъв е смисълът да има вето което може да се прегази и с по малко гласове от първоначално приелите закона? Май просто става въпрос за безсмислено похарчване на едни пари от бюджета на Парламента и Президентството.

Влез или се регистрирай за да коментираш