Медия без
политическа реклама

ДБ иска повече самостоятелност за районните кметства

05 Ноем. 2019
архив

Групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет и районни кметове на обединението в София ще работят за повишаване на финансовата самостоятелност на районите. Това каза днес по БНТ новият кмет на район "Средец" Трайчо Трайков. След местните избори в столицата "Демократична България" има 12 представители в местния парламент и 8 кметове на райони.

"Бюджетът е част от бюджета на голямата Столична община. Районите са второстепенни разпоредители. Около 90% от парите, които минават през този второстепенен бюджет, отиват директно за издръжка на общински задачи - училища, детски градини, поликлиники и т.н. Много малка част остава като разположение на районното кметство за оперативни задачи", обясни Трайчо Трайков. Според него най-добрият вариант би било районните кметове по закон да разполагат с делегиран бюджет, който да се формира като част от приходите на района. По думите му Йорданка Фандъкова вече е заявила, че е склонна да разгледа въпроса за финансовата самостоятелност.

Трайков не смята, че ще има проблем да работи с кмета, при положение че не е издигнат от неговата политическа сила - ГЕРБ. "Пристрастията би трябвало да изчезнат и вярвам, че ще бъде така", допълни той. Попитан за първите промени, който трябва да се направят в Столична община, Трайков заяви: "Прозрачност на всичко, което се случва в Столичния общински съвет и Столична община. Има направени стъпки в тази посока, но все още е трудно да се получи информация какво се е случило в машинарията на Столичната община и как се е случило".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?