facebook
twitter

Горещи новини

Цвета Караянчева: България желае да продължи с проекта „Белене“

Подкрепяме изграждането на разклонение на газопровода „Турски поток“ през наша територия, обяви председателят на Народното събрание в Москва. Тя съообщи и, че ремонта на самолетите Су-25 ще бъде в България с руски инженери.
1706
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цвета Караянчева

Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения. Това подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, съобщиха от НС.

Цвета Караянчева уточни, че България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз. „Страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на „Турски поток“ през нейната територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение „Балкански поток“. С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб „Балкан“, посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени както за България, така и за Европа“, отбеляза председателят на българския парламент.

Цвета Караянчева сподели желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ „Белене“ и подчерта, че процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и „Росатом“. Тя подчерта, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени.

Заинтересовани сме от политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, подчерта на срещата Цвета Караянчева. Председателят на българския парламент посочи, че като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия.

Загрижени сме от спада в двустранния стокообмен през 2018 г. в сравнение с предходната година и особено от намаляването на българския износ, отбеляза Цвета Караянчева. Тя посочи, че има потенциал за увеличаване на износа на български изделия, които са добре познати на руския пазар.

Ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България с руски инженери. Това каза още пред журналисти в Москва Караянчева след срещи с Валентина Матвиенко и Сергей Лавров, предава Агенция „Фокус“. „С г-н Лавров също обсъдихме енергийните въпроси. Говорихме за това, че ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България в „Авионамс“ с руски инженери, които руската страна ще командирова в България. Г-н Лавров обеща съдействие, за да може да се случи този процес“, обясни Караянчева. Тя посочи, че е говорено и за конферентна връзка, която групите за приятелство да осъществяват по теми за култура, икономика и образование. 
 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин: Русия не може да е парламентарна република

22.01.2020

3307 62
Путин назначи новото правителство на Русия

21.01.2020

1456 28
Сърбия купи руски комплекси "Панцир С1" срещу US изтребители

20.01.2020

16157 51

Коментари

Invisible

   Явно са сигурни, че ще са на власт още доста време.

 

ПГеоргиев

Преди:

"Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?", заключи Борисов."

 

Сега:

„Страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на „Турски поток“ през нейната територия към Сърбия и Европа. В този контекст бих предложила да наричаме това разклонение „Балкански поток“

Да не е Южен поток, а Балкански.

Цвета Караянчева сподели желанието на страната ни да продължи реализацията на АЕЦ „Белене“ и подчерта, че процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и „Росатом“

Е, оти ручахте жабета?

Какво се промени за няколко години?

Борисов става по-голям русофил? Ще взема да го захаресвам!?

Едно време в "Кукленото шоу" двамата критици си говореха:

- Това шоу все повече ми харесва.

- Но то още не е започнало!

- Точно затова!

Диагностик

На международно ниво е прието така да се говори. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Ах-ах-ах! 

През 2009 цената беше 3.996 млрд. евро

През 2011, когато Бай Х.й поиска окончателна цена барабар с ескалацията и му сложиха максимални стойности, беше 6.3 млрд. евро

Сега Теменушка говори за максимум 10 млрд

 

Оскъпяване 2.5 пъти (не процента!). 

Не са ли всички гербави за позорния стълб? 

Stern

Караянчева първо казва, че Русия е важен партньор на България в енергийната сфера и веднага след това обяснява как ще изтегли килимчето изпод краката на руснаците.

Браво, дипломат, та дрънка.

 

А това Подкрепяме изграждането на разклонение на газопровода „Турски поток“ през наша територия, е вярно, докато от Козяк не кажат обратното.

Аладар

Ако бяха започнали Южен поток

днес газта щеше да тече към

Турция, а не обратно.

ЗТБХЦ

Напълно излишна информация, че чак и толкова подробна.

 

Нито от Караянчева, нито от Валентина Стакановна нещо зависи.

Ад мин

Добре де, ами Валентина какво е казала? Или си го е преместила в другия крачол?

JollyRoger's

И ЦветотУ станА ядрена експертка и от газ взе да отбира... Ашколсун!

bay Dragan

?Ама лъжат беее, кът дърти цигани лъжат! / ГЕРБ де/

Тринити

Пате, пате, пате, патенце,
жълтоклюно патенце
царевичка златничка
в шепа ще ти дам,
ела насам.

Поздравяваме 'сички географици от ОПГ "ГРАБ",с пожелание за още по-големи "творчески" успехи!Как семпло звучи "Южен поток" и как величествено и грандиозно "Балкански поток"!Как се е сетила?!Колко ли безсънни нощи е будувала горкана,дорде го измисли!?Да живей!

Келнер,какво стана с тая "Юрдечка по пекински" бе мойто момче?Ми айде де,изпопренадохме се!Наздраве!

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)