Quantcast
CNN за България: Цяла държава беше хакната | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

CNN за България: Цяла държава беше хакната

Правителствените бази данни са златна мина за хакерите, коментират експерти пред американската телевизия
6281
www.cnn.com

Хакерската атака, която България обсъжда вече цяла седмица не подмина и световните медии. Днес водещата новина в CNN е как „Една цяла държава беше хакната“. „Асен Генов е доста ядосан. Неговите лични данни станаха публично достояние през изминалата седмица, заедно с тези на други 5 милиона българи, след като хакери ги откраднаха от данъчната служба на страната“, съобщава американската телевизия. В страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска атака на практика означава, че всеки работещ човек е бил засегнат. „Всички трябва да сме ядосани. Данните ни сега са лесно достъпни за всички. Много, много хора в България вече имат тези файлове, вярвам, че и не само в България“, твърди блогърът и политически анализатор Генов.

Хакерската атака е извънредна, но не е уникална, коментира медията и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите. По-смущаващ е обаче фактът, че това не е първата хакерска атака срещу българското правителство. Търговският регистър на страната беше хакнат преди по-малко от година, припомня CNN.

"Можете да направите паролата си по-дълга и по-сложна, но информацията, която правителството държи, са неща, които няма да се променят," каза Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в Clearswift, компания за киберсигурност. „Датата ви на раждане няма да се промени, няма да се премести утре“, обяснява той. "Голяма част от информацията, която е била взета, е валидна вчера, е валидна и днес и вероятно ще бъде валидна за голям брой хора след пет, десет, 20 години." , допълва експертът.

 

Раят на хакерите 

 

До сега подобни атаки се водеха от висококвалифицирани хакери. Но все повече не е необходима сложна и внимателно планирана операция за проникване в ИТ системи. Хакерски инструменти и зловреден софтуер, които са на разположение на тъмната мрежа, позволяват на хакери-аматьори да причинят огромни щети. Строг закон за защита на данните, който влезе в сила миналата година в целия Европейски съюз, постави нови тежести за всеки, който събира и съхранява лични данни. Той също така въвежда тежки глоби за всеки, който неправилно управлява данните, като потенциално отваря вратата пред българското правителство за глоби при установени нарушения.

Въпреки това, атаките срещу правителствените системи се увеличават, казва Адам Левин, основател на CyberScout. "Това е война, която ще спечелим, ако превърнем киберсигурността в проблем номер едно", каза той. Идеята, че правителствата спешно трябва да засилят играта си в киберсигурността, не е нова. Експертите алармират за това от години. Американското министерство по въпросите на ветераните претърпя едно от първите сериозни нарушения на данните през 2006 г., когато личните данни на повече от 26 милиона ветерани и военни лица бяха компрометирани.- И всичко беше: „О, това е ужасно. Трябва да направим нещо, за да го спрем“. ... И ето ни, 13 години по-късно, и данните на цялата страна са компрометирани", каза Бункер. Често проблемите са остарелите системи. Някои правителства може би са използвали частни компании, за да управляват данните, които са събрали, преди масивът от хакове да привлече вниманието им към киберсигурността. Ако „старите данни“ не са се променили, те все още са ценни за хакерите.

„Инцидентът в България е притеснителен“, коментира пред CNN Десислава Кръстева, български адвокат за защита на личните данни, която съветва някои от най-големите технологични компании в света как да пазят информацията за своите клиенти. "Такива инциденти не бива да се случват в държавна институция. Изглежда, че не се изискват огромни усилия и това вероятно са личните данни на почти всички български граждани", каза Кръстева. „В страна с население от 7 млн. с този мащаб на атаката означава, че почти всеки работещ възрастен в страната е бил засегнат“, съобщи американската телевизия и допълват, че атаката е огромна, но не е нещо уникално. Правителствените бази данни са златна мина за хакерите. Те съдържат огромно количество информация, която може да бъде "полезна" за години напред, казват експерти. "Тъй като е в процес на разследване, не можахме да предоставим повече подробности за причините, които стоят зад тази атака", заяви Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите.

Ключови думи:

НАП, хакери, скандал, ексерти, CNN
26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Доходи от е-търговия влизат в попълнената от НАП данъчна декларация

25.02.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3419 6
БНТ предизвика шумен антисемитски скандал

24.02.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

12386 1
НАП оправя половин месец "дребен проблем" в сървъра си

19.02.2021

4406 9

Коментари

bay Dragan

А не казаха ли , че комисарят по киберсигурност в ЕК беше българка .И то успешен , калиниа от ГЕРБ.

urupuchi

Баси долната медия са CNN! Да не споменат, че хакерът беше арестуван светкавично и веднга беше обявен за вълщебник, преди да го освободят...

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Положението е сериозно и тази работа нито е забавна, нито е безобидна. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Технологиите се развиват с умопомрачителна скорост.

 

След 10 години вече няма да има нужда от учене на чужди езици защото "онлайн говорещи преводачи" ще вършат тази работа.

 

А в 2019г вече има приложения с които може да манипулираш видео и вместо реалния човек да сложиш там друг...

 

Явно наистина за опазване на тайните ще трябва службите да се върнат към времената на "телефона с шайба" и пишещата машина !

 

:))

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...Забравете за Шенген в близките 10 години...

 

...оказа се, че единствено холандците прозряха, че не сме дорасли за Шенген...

HKAndersen
снимка на HKAndersen
Няма такова нещо. Цяла Западна , пък и Централна Европа знае що за мутренска кочина става въпрос... Просто европейците няма да се изреждат всички да ви го казват в очите. Натоварват някой по-серт като холандците , които и нямат кой-знае какви интереси в кочината , да съобщят "лошата новина" . Всички останали мигат тъжно и казват "Да , да , имате голям напредък , но трябва още малко... Пък и там , холандците нещо не са съгласни , сори ! Какво да направим ?" Ах. Как нежно , истимаро , по европейски възпитано "работят" мутринската кочина ! ?
Nick F

Компаниите регистрирани в Холандия са едни от най големите инвеститори в България.

Compay
снимка на Compay

***

Тринити

Не стига на магарето крастата,ами и мухите го хапят.Територията ни (на първо-второ място по почти всичко лошо що се сетите в света) отново "попала в газету".И Кой,Кой е начело на тъз "държава"?Чий хора забъркват тия каши,та ни се смеят и подиграват от Огнена Земя до Беринговия Проток?Не може ли и ние да си имаме нормален живот,без постоянните изцепки на Правителството Му,без постоянния тормоз,че сабахлем като отворим очи,ще узнаем за поредната им нова тъпотия.Ами то както е тръгнало,с тия хора  не сме сигурни вече дали и очи ще отворим сутрин.Аман бе!

п.с.А в той време един нехаен и безгрижен човечец си прави разходки с мотокари,влакчета и катери(неизживяно детство) и ръси умности на които ние простосмъртните трябва да се възхищаваме.Ами да-"обърнати са ни файловете",както сподели наскоро един гений в областта на правните науки.

аман бе

Тук съм! И отговарям. ?

""...Не може ли и ние да си имаме нормален живот,без постоянните изцепки на Правителството Му,без постоянния тормоз,че сабахлем като отворим очи,ще узнаем за поредната им нова тъпотия..."

ТЦ, не може! Докато си го избираме, не може. Някои твърдят, че няма алтернатива. Ами значи не може да имаме "нормален живот" и да не сме всеки ден за смях на пингвините.

ЗИП
снимка на ЗИП

Холандците са доста чешитско племе, което по нрав, строгост и порядки не остъпва на съседите отвъд Ламанша. Просто са по-малко на брой и затова не са могли да си направят по-голяма империя..

 

Самия факт, че седят в основата на съвременното корабоплаване говори доста. С тех ще берем ядове....

 

:)

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...тази комисарката по киберсигурност  Габи винаги ми е излгеждала много простовата жена...усмихната и много простовата...но българите си я харестват и пак я избраха да им пази киберсигурността..

 

...в крайна сметка какъвто народа...такъв и комисаря му по киберсигурност...весели и усмихнат, макар и простоват...:)

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Просто са по-малко на брой и затова не са могли да си направят по-голяма империя..

Верно? Разбиранията ти за света и "империите" са на нивото на най-малкия ми внук ....

 

ogopogo_x3

Голандците единствено това че са на континента и са могли да бъдат инвазирани сухопътно ги е спряло от това да са водеща морска империя. Първо Испания а после Франция ги нашокват много лошо. С Британия също имат дрязки но Де Ройтер уравнява баланса победи/загуби на море. Даже и с наличните ресурси и флот завземат Кейптаун Цейлон Индонезия Холандска Гвияна и маса Карибски островчета и ги държат до след WWII. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Отново долни инсинуации и вражеска пропаганда от CNN, агенцията която "дори" Тръмполино не харесва!?

Вярвам, че ако хората спрат да ползват или да се абонират за ATT, тя ще бъде принудена да направи големи промени в CNN, чийто рейтинг е на изчезване така или иначе.

Аз на тях ли ще вярвам или на куоегата ни МишоКо, който ни увери, че са копирани работните данни на някаква служителка

Проникнато е в един от сървърите на НАП, където е имало най-различни работни файлове на служители

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Тайната на успеха на холандците е ясна: те са едновременно много либерални и много организирани. Точно обратното на някои други народи.  ???

Кара Колю

Стига сте църцорили, бре. Това - с хакването - е на ползу роду. Бог Слово е рекъл: 

Понеже няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве.

П.П. Тепърва ще се берат плодовете на Хак ис хак'кян ?

ThePal
снимка на ThePal

Либерални и организирани, да ! Но дъчмените винаги ме впечатляват с невероятната си работоспособност и упоритост. Понякога си мисля, че на тяхно място след само едно атлантическо водно нашествие, щяхме да емигрираме на 100%. Невероятна нация !!!

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Идеята ми беше за минимум прилагателни, но да. Другите плюсове ги слагам към "организирани ".

аман бе

Ами докато по ЗОП се избира офертата с най-ниска цена...

Пък ако добавим и "нашите" фирми, които "трябва" да "усвоят" едни пари...

Васик

honeypot има друго значение в този случай

Sapienti_sat

ПИК няма ли някакъв аргумент в защита на ГЕРБ и Антон Тодоров няма ли нещо, разобличаващо CNN?

Thunderstorm

В ЦНН имало експерти?!?

Johnny2965

Доколкото съм разбрал, всеки любопитен може да види данъчните ми декларации от 2007 и 2008 г. с всичките съдържащи се там данни.

Така ли е?

Ако е само това, не виждам особени причини за притестение. ЕГН-то ми "се търкаля" с нужда и без нужда в десетки незащитени документи откакто се помня. Адресът ми е известен на не малко хора. Дори преди 20 години бе публикуван в телефонния указател. Доходите ми, включително техните източници, малко или много могат да се познаят от всеки любопитен човек. Откъде, в подобен случай, идва заплахата?

Sapienti_sat

Теб нищо не те застрашава. Гласувай си за ГЕРБ! ? За вас има специален филтър.

amigov
снимка на amigov
Уникална територия , уникален предводител ! Няма друга такава страна. Прилагам карта в потвърждение https://30dumi.eu/wp-content/uploads/2017/11/12.png ?

Влез или се регистрирай за да коментираш