Медия без
политическа реклама

Втори ден случаите на COVID-19 надхвърлят 300

От днес започва поставянето на адаптираните ваксини

27 Септ. 2023Обновена
Pixabay

Втори ден националният ковид портал отчита повишен брой случаи на COVID-19. За изминалото денонощие новите регистрирани са 311. Така с вчерашната рекордна бройка от 445 нови случая, общо през първите три дни на седмицата случаите са 795 - почти двойно повече отколкото регистрирахме за цяла седмица в началото на месеца. Миналата седмица например случаите стигнаха най-много до 233 наведнъж (както е обичайно, при натрупването на изостанали от почивните дни случаи във вторник). Положителността на тестовете тази седмица е около 16,3% - за изминалия ден са направени 1908 теста. За сравнение, миналия вторник положителността се движеше от 8,7 до 12,3%.

298 души се лекуват в болница, до интензивни грижи са стигнали 20 пациенти. От началото на седмицата има петима починали, като от последното денонощие има един нов случай.

От днес започва поставянето на новите адаптирани ваксини на "Пфайзер"/"БионТех", които са пригодени да борят новите подварианти на омикрон, виновни за надигналата се вълна в Европа и САЩ. Много лични лекари не желаят да се занимават със задачата, затова често единствената възможност за ваксиниране са регионалните здравни инспекции. До вчера водещи лечебни заведения в София все още нямаха информация кога ще започнат да поставят адаптираните бустери.

"Да, има значителен ръст на заболяваемостта от COVID-19, но все още натискът върху болниците е слаб - 300 души хоспитализирани, в сравнение с 8 000 души в пика на миналите вълни. Новият пик го очакваме през ноември. Засега не се налагат ограничения, но не знаем как ще се развият събитията дотогава", коментира доц. Ангел Кунчев по Нова тв. "Новите подварианти на омикрон се разпространяват лесно, но за радост протичат леко. При заразяване сега липсва загубата на обоняние и на вкус. Наблюдава се силно главоболие, температурата може и да не е много висока, но се задържа 3-4 дни. Имаме затруднения с дишането и болки в гърдите. При пирола 20-30 на сто от пациентите, преди всичко деца, развиват конюктивидни симптоми на очите, които не са характерни за всички случаи", изброи Кунчев. 

"Досегашните ваксини срещу COVID-19 не са ефективни срещу новите варианти и затова е препоръчително хората да си сложат от новите. Ако след поставянето им човек все пак се зарази, ще прекара болестта много по-леко и с по-малко рискове за здравето. Хората над 65 г. и тези с хронични заболявания е най-важно да се ваксинират за новите варианти, за да бъдат предпазени. Нека желаещите да си сложат първо ваксина за COVID-19, защото пикът при него наближава, а после да се ваксинира и срещу грип. Това може да се направи дори през ноември, защото най-високите стойности ще са през януари", призова Кунчев. 

Ключови думи:

COVID-19, ковид