Quantcast
Тежък смог затисна София, но зелен билет няма | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Тежък смог затисна София, но зелен билет няма

Най-мръсен е въздухът в "Хиподрума", "Павлово" и "Младост"
1 842
 Илияна Кирилова

Днешният ден може да се даде като пълно доказателство за това, че т.нар. система за ранно предупреждение за мръсен въздух в София не работи и че уверенията на администрацията, че изпълнява успешна програма за намаляване на замърсяването, са по-скоро лозунги и декларации. Ситуацията с въздуха в столицата през последните дни все повече се влошава, а още от вчера над града буквално се стеле смог. Още вчера следобед бяха налице всички условия Столична община да обяви зелен билет от 1 лв. за днес, с който жителите да бъдат приканени и мотивирани да не излизат с автомобилите си, а да използват градския транспорт с цел замърсяването да се ограничи. От "Московска" 33 обаче продължават да не забелязват усложняващата се обстановка.

Днес дори станциите на Изпълнителната агенция по околната среда, които по принцип дават по-щадящи данни за състоянието на въздуха в сравнение с т.нар. граждански на системата airsofia.info, регистрират огромното превишение на нормите на фините прахови частици. На две от общо петте точки на ИАОС в града допустимите нива са надвишени повече от 4 пъти - над 200 микрограма на куб.м. при безопасна норма от 50 мкг. Днес четирикратно превишение вече е достигнато в "Младост" и "Павлово", а близо до него са ФПЧ "Хиподрума". Според системата на airsofia.info на места замърсяването на въздуха в София надхвърля още повече безопасните за здравето нива.  

Въпреки това зелен билет няма, макар че дори по тромавите и чиновнически правила на Столична община всички условия за въвеждането му са налице. Според сега действащия норматив зелен билет от 1 лв. в градския транспорт се въвежда, когато на 2 станциите на ИАОС бъде регистрано 4-кратно превишение на нормите на ФПЧ на 24-часова база или бъде направена прогноза за такова. За днес обаче като единствена по-специална мярка Столична община е обявила безплатно ползване на буферните паркинги по станциите на метрото. Такова безплатно ползване имаше и вчера, но то очевидно не доведе до подобряване на ситуацията. Освен това от кметството призовават хората при възможност да не ползват личните си автомобили и да не топлят с въглища и дърва, отново ако е възможно.  

Както "Сега" писа, а впоследствие и зам.кметът по екологията Десислава Билева потвърди в интервю, Столична община обяви, че ще облекчи правилата за въвеждане на зелен билет, но практически действия в тази посока засега няма. Това щяло да стане, като прагът за въвеждането на мярката се намали от сегашното изискване за 4-кратно превишение на допустимите норми на ФПЧ10 - 200 мкг., на 3-кратно превишение - 150 мкг. Окончателното решение обаче трябвало да вземе Столичният общински съвет. Всъщност властта в София засега се бави и само се ослушва, тъй като активният отоплителен сезон започна. Още през януари т.г. кметът Йорданка Фандъкова обяви, че сформира работна група, която да предложи  нови мерки за справяне с проблема с мръсния въздух. Десет месеца по-късно нито една не е официално обявена и не е приета.        

Още

София е сменила 16 от 55 000 замърсяващи въздуха печки

22.04.2021

60
Софиянци могат да кажат искат ли метро до ИКЕА

21.04.2021

2131
Столична община дава заеми на скандални свои фирми

20.04.2021

2551