Медия без
политическа реклама

София влезе в жълтата ковид зона

COVID сeртификатът за пътуване в ЕС е удължен до следващото лято

28 Юни 2022Обновена
14-дневна заболяемост по области на 100 000 души население.
14-дневна заболяемост по области на 100 000 души население.

Ръстът в заболяемостта от ковид в страната става все по-видим. София вече навлезе в жълтата ковид зона, показват последните данни на Единния информационен портал. 

Към 28 юни заболелите от коронавирус в столицата са 1326 на брой за последните 14 дни, което означава заболяемост от 101.3 на 100 хиляди души за 14-дневен период. Премине ли границата от 100, областта минава от зелена в жълта зона. Най-близко до тази граница са Габрово - 73 на 100 хил. и Варна - 71 на 100 хил. 

Общо за страната заболяемостта е 51.1 на 100 хил. за последните 14 дни.

 

Данните днес

595 са новите случаи на коронавирус, установени у нас през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Във вторник обикновено случаите са най-много заради отчитането на пациенти от събота и неделя, но сравнението с миналия вторник показва, че имаме ръст с 56%.

Броят на новозаразените достига 600 за първи път от началото на май. Процентът на положителните проби от изследваните също продължава да се покачва - от 4-5% само преди 2 седмици, вече е 11,2 на сто от направените малко над 5300 теста.

329 са пациентите с Covid-19 в болница, от тях 26 - в интензивни отделения. Един човек е починал, вследствие на инфекцията, близо 1000 пък са посочени като излекувани.

666 дози ваксина са поставени в понеделник. От тях 204 са втора бустерна доза - понеделник беше първият ден, в който тя беше разрешена у нас. Броят на хората със завършен ваксинационен цикъл е над 2 милиона 61 хиляди.

 

COVID-сертификатът ще важи още 1 година

Действието на европейския цифров COVID-сертификат, използван за пътуване в Европа, беше удължено с една година, стана ясно днес. "Документът, който е безсрочен за хората с поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19, ще бъде в сила до 30 юни 2023 г. Преболедувалите ще могат да го ползват в рамките на 180 дни след датата на положителния си PCR или антигенен тест, а хората с отрицателен тест - 48-72 часа, съобщава "Дневник". Сертификатът е безсрочен и за ваксинирани деца. За първи път сертификатът ще може да се издава след извършването на антигенни тестове в лицензирани лаборатории. 

 

Къде да се ваксинираме?

Заради по-високата заболяемост на единния информацинен портал отново бе поместена информация за местата, където хората могат да се ваксинират. Ваксини срещу COVID-19, вкл. втора бустерна доза, могат да бъдат поставени във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. Списъци на всички лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, може да се видят на следните адреси:

Списък на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19

Списък на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и РЗИ, където се поставят педиатрични ваксини срещу COVID-19

Повече информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ - част от кампанията на Министерството на здравеопазването „ + мен“ за повишаване информираността относно ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ковид, заразени, COVID-19