Quantcast

Медия без
политическа реклама

НЗОК отново създаде напрежение сред лекарите

Добавките от 1000 лв. за личните лекари за два месеца ще бъдат по сметките им във вторник

10 Дек. 2020Обновена
Pixabay

НЗОК отново допринесе за напрежение в здравната система, която и без това е на ръба. Днес зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов съобщи пред Би Ти Ви, че обещаните от Борисов добавки от 1000 лв. за работа на първа линия на личните лекари не са изплатени. Премиерът от доста време се хвали при обиколките си в джипа, че за ноември е дал рекордните 80 млн. лв. за въпросните допълнителни плащания. Сега се оказа, че парите тепърва ще се раздават.

"Те даже не фигурират в допълнителните фактури, които трябваше бързо да отчетем към касата и и получаваме сумите без тях", обясни Брънзалов. Според него това са суми, които е трябвало да се получат от личните лекари още от 1 ноември. Това не е единственото плащане, което касата бави, стана ясно от думите на медика. Няма ги и сумите за поставените противогрипни ваксини, както и разликата в таксите на пенсионерите.

"Отговорът на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева беше, че ще има заседание на Надзорния съвет на касата, където тези неща евентуално ще бъдат решени, но не е ясно кога ще бъдат получени сумите", каза д-р Брънзалов. Малко след неговото участие здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че днес надзорът на касата ще вземе необходимите решения за изплащане на сумите, като обясни забавянето с технически процедури около бюджета.

По-късно зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви на извънреден брифинг, че общопрактикуващите лекари ще получат добавките във вторник, 15 декември. „1000-та лева ще бъдат за ноември и за декември месец в пълен размер на всички общопрактикуващи лекари - приблизително 5000 души общопрактикуващи лекари и наети при тях лица, както и на всички медицински и диагностични центрове - на този етап близо 40, които са сключили договор за работа и лечение на коронавирус пациенти. Ще бъдат наредени по сметките на изпълнителите в понеделник - за двата месеца, подчертавам и ще си получат средствата реално във вторник“, обясни Начева, цитирана от БНР.  

Това обаче не са единствените проблеми между лекарите и касата. НЗОК допринесе и месеци наред да няма работещи електронни направления, като предлагаше неприемливи условия на личните лекари, за да им ги разреши. Първоначално например искаше да са налице 5 симптома, за да има право общопрактикуващият медик да издаде направление за PCR тест. После пък се опита да свали цената, на която плаща теста (60 лв.).

Лекарският съюз има и други оплаквания от работата си с осигурителната институция, затова в понеделник премиерът Бойко Борисов ще влезе в любимата си роля на арбитър и в този конфликт. Всеки опит да се наложи оперативно и бързо някоя от мерките, обявени от Министерския съвет или от Националния оперативен щаб, се реализира с месец и половина - два закъснение, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в интервю за zdrave.net. Той даде за пример решението да се създадат COVID-кабинети в ДКЦ-тата. От него са минали повече от 20 дни, но договори тепърва ще се сключват, при това само до 31 декември. "Колегите се чудят защо тогава изобщо трябва да го правят. За 20 дни ли да назначат допълнително персонал? Има директори на ДКЦ-та, които казват, че практически още не са сключили договор с касата за тези кабинети и искат да знаят дали те ще продължат да функционират и през следващата година", коментира Маджаров.

 

ПОЛОВИНЧАТА РАБОТА

"Не бих казал, че задачата за електронните направления е изпълнена на 100%. В частта "Издаване" почти няма трудности, но за съжаление обратната връзка все още не е осъществена от лабораториите – ние автоматично да получаваме резултати, дано до края на годината да стане факт", отбеляза д-р Брънзалов.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?