Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нов план - първо ще се ваксинират възрастните

Удължаването на извънредната обстановка зависи и от разходите по плащането на социалните мерки, обяви здравният министър

17 Май 2021Обновена

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров с апел към българските граждани да се ваксинират срещу COVID-19

Posted by Министерство на здравеопазването on Monday, May 17, 2021

Както се очакваше, новият здравен министър Стойчо Кацаров сложи край на зелените коридори във вида, в който ги предпочитаха от предишното правителство. Днес Кацаров издаде първата си заповед във връзка с пандемията и с нея въвежда нов ред за ваксинация за следващите два месеца. Новият ред опитва да отстрани проблемите от началото на ваксинацията, като дава предимство на възрастните и хронично-болните и при личните лекари, и във ваксинационните центрове. Министърът обаче увери, че въпреки промяната в плана никой няма да бъде върнат, а вторите дози ще се изпълнят по план.

Първата заповед на служебния министър бе съпроводена с видео обръщение, в което министърът призовава хората да се ваксинират и подчертава, че избавлението от пандемията е въпрос на общи усилия на всеки от нас. Видео обръщението обаче съдържа и някои спорни твърдения, както и признанието на министъра, че той самият също е имал съмнения към ваксините, които са опровергани от успешното им приложение сред милиони хора по света. В него Кацаров заявява нещо, което пандемията многократно опровергава - той твърди, че утихването на последната вълна не се дължи на някакви действия, а на времето. Освен това предпочита да борави не с официалните данни за жертвите, а с данните за увеличението на обичайната смъртност.

След извънредното заседание на Министерския съвет Кацаров даде и кратък брифинг, на който потвърди, че не вижда смисъл от съществуването на НОЩ, не изключи кадрови промени и обвърза премахването на извънредната обстановка не само с медицински, но и с финансови показатели. Като свой приоритет той определи овладяването на пандемията.

 

НОВИЯТ РЕД ЗА ВАКСИНИРАНЕ

"От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и останалите разкрити ваксинационни центрове ваксинират лица на възраст над 60 години. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря", гласи заповедта на Кацаров.

В петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица по реда на записването, предвижда още новият ред. Заповедта обаче е неясна в това отношение, тъй като не казва по реда на кое записване ще става ваксинирането. В момента има електронна система за записване на ден, час, място и избор на ваксина, но правителството на Бойко Борисов на практика я замени със зелени коридори, в които всеки чака на опашка без предварително записване. Тази система не се споменава в заповедта на служебния министър. Тя работи и в момента, като записванията са възможни само за 24-31 май.

Вторите дози ще се направят по план, уточни министърът и увери, че няма да се връщат хора с предварително записан час, независимо от възрастта им. Лични лекари в София също потвърдиха, че ще имунизират пациентите си с втора доза, независимо от въведения нов ред.

 

КЪДЕ СМЕ НИЕ

Пренебрегването на възрастните и на хронично болните е един от най-големите проблеми на предишното управление. България непоправимо изостана от останалите европейски страни във ваксинирането на тези рискови групи. Промяна в плана обаче може да сполучи само с интензивна информационна кампания. Без усилия в тази посока, новият ред рискува вместо да навакса изоставането, да го задълбочи още повече - в ЕС са в пъти по-напред от нас по ваксиниране на възрастното население и вече преминават към хората в активна възраст. У нас това е най-ваксинираната група, но сега може да се стигне до забавяне заради изтеглянето на свободното ваксиниране в рамките на три дни седмично. За възрастните и хронично болните пък липсват данни какви са нагласите към ваксинацията и колко процента биха се възползвали от новата възможност. Така е възможно в следващите дни да се стигне до празни кабинети при значително по-големи доставки на рнк ваксини към България.

Можем да ваксинираме голям процент от населението и смъртността да остане висока, посочи Стойчо Кацаров. Този факт бе упорито пренебрегван от предишните управляващи, които избягваха да коментират многото жертви, дадени в пандемията.

 

ЗА МЕРКИТЕ И НОЩ

Кацаров обвързва премахването на ограниченията с намаляването на смъртността. Ако министър-председателят има потребност, националният оперативен щаб може да продължи да съществува, но той не е необходим от гледна точка управлението на пандемията, коментира министърът за бъдещето на НОЩ. Той отговори уклончиво ще се удължи ли извънредната епидемична обстановка след края на май, като обвърза решението с появата на нов щам и други медицински показатели, но и с финансовите разходи за удължаването й. Не съм пейнкилер и не знам отговорите на всички въпроси, коментира министърът, след като бе попитан защо днес на два пъти заяви, че времето води до намаляване на случаите, след като по света се вижда точно обратното - идването на лятото не спира разпространението.

На въпрос ще смени ли главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Кацаров каза, че сигурно ще прави кадрови промени, но това предстои да бъде решено, като определи за по-належащо овладяването на кризата и убеждаването на хората, че това зависи от всички. За това той помоли медиите за съдействие.

Днес Министерският съвет е решил България да се присъедини към договора на ЕК с "Пфайзер/Бионтех" за доставка на ваксини през 2022 и 2023 г., стана ясно от брифинга. Това означава, че ще получим още 14 млн. дози през следващите две години.

 

КОНТРА

"С промяната на ваксинационния план рискуваме драстично намаляване на темпа на имунизиране. Дано не съм прав", реагира веднага предишният министър проф. Костадин Ангелов. Той изобличава Стойчо Кацаров в три лъжи, подминавайки срамния факт, че сме последни по ваксинация в ЕС. Ангелов отрича твърдението на Кацаров, че през април някои секции са получили предпазни средства след изборите. Той твърди и че 50% от ваксинираните с поне една доза са над 60 г., както и че не само ние не сме започнали от възрастните. Никой обаче не последва здравните работници и учителите със свободна ваксинация, както направи България. А и фактите са неоспорими - в ЕС вече 36% от хората над 18 г. са с една доза, а 14.4% са с две дози. У нас - 12.2% имат поне една доза, 7.2% са напълно ваксинирани. По отношение на възрастните България не просто е последна, но и в пъти по-зле от останалите. Докато в другите страни в тази група делът на получилите поне 1 доза доближава и надхвърля 70-80%, у нас при хората над 80 г. е 10.6%, при тези на 70-79 г. е 17.2%, а при 60-69 г. е 16.5%. Данните са към днешния ден.

 

ЕДНО КЪМ ЕДНО

- Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме в последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне.

- Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до момента има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок и обхват на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо е и за неспециалистите, че ползата надвишава многократно риска.

- Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 000 души повече, отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от последните 5 години. Това е над 2 пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война. 80% от починалите от COVID-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст.

- От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките. Ваксинирането е доброволно, всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете.

Ключови думи:

ваксини, заповед, МЗ

Още по темата