Quantcast

Медия без
политическа реклама

Немските пациенти чакат 100 дни за нова терапия, българските - 800

У нас са били достъпни едва 23 лекарства от одобрените между 2015 и 2017 г. В Германия те са 5 пъти повече

27 Апр. 2023
Илияна Кирилова
В момента у нас средно годишно има по около 20 нови медикамента, което е около 40% от модерните терапии

България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии. Това показват данни на Европейската комисия, свързани с мащабна реформа в лекарствената политика, съобщи Би Ти Ви. У нас са били достъпни едва 23 лекарства от одобрените между 2015 и 2017 г. В Германия те са 5 пъти повече. 

По тази причина от ЕК предлагат срокът за одобрение на нови терапии да бъде съкратен - от 400 на 180 дни. Целта е равен достъп до съвременно лечение. За да се избегне дефицитът на медикаменти, какъвто и в момента има у нас, Европейската агенция по лекарствата ще изготви списък с медикаменти, чиято наличност ще следи. Фармацевтичните компании пък ще са длъжни да уведомяват при проблеми с производството или доставките. Сред предложенията на ЕК са и стимули за компаниите, за да предоставят лекарствата си във всички държави.

У нас и в момента липсва лекарства, коментират фармацевти. "Продължават да са може би над 200 лекарства, и то сериозни лекарства. Говоря само за тези по лекарско предписание. Европа трябва да насочи усилията си към производство в Европа, което чисто стратегически би подсигурило от всякакви конфронтация с политически неща. Например конфронтацията с Китай", смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В момента у нас средно годишно има по около 20 нови медикамента. Това е около 40% от модерните терапии, изчисляват експерти. "Българските пациенти чакат 800 дни, за да получат достъп до нова терапия. Например пациентите в Германия чакат само стотина дни. Последният път, когато европейското законодателство е претърпявала тази промяна, беше преди 20 години", коментира темата и Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. По думите му предложенията на ЕК ще бъдат обсъждани поне 2 г. и затова България трябва да търси възможности за преодоляване на проблемите.

 

Лекарствата не достигат не само в Европейския съюз, но и в САЩ и Русия. Това коментират фармацевти от цял свят. Според някои от тях ако не се вземат мерки - например допълнително производство и др. проблемите ще се задълбочат.

 

Български производители ще компенсират отчасти липсата на антибиотици и лекарства за високо кръвно. В началото на седмицата се очакват и извънредни доставки на дефицитни медикаменти от чужбина.

 

 

Ключови думи:

лекарства, терапии

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?