Quantcast

Медия без
политическа реклама

До дни се чакат извънредни доставки на липсващи лекарства от чужбина

Впрегнати са и българските производители да компенсират липсите

06 Яну. 2023
БГНЕС
Асен Меджидиев (на преден план)

Български производители ще компенсират отчасти липсата на антибиотици и лекарства за високо кръвно. В началото на седмицата се очакват и извънредни доставки на дефицитни медикаменти от чужбина. Междувременно в страната контролът е подсилен и със служители на регионалните здравни инспекции. Тези мерки би следвало поне донякъде да неутрализират проблемите с недостига на лекарства, който с навлизането ни в съществената част на грипната епидемия стана съвсем остър. Това обяви днес министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. У нас в момента липсват антибиотици, антипиретици, антидиабетни и антихипертензивни лекарства.

Проблемът е общоевропейски - в 25 от 27 страни в ЕС има голям недостиг на медикаменти, обясни Меджидиев. Той подчерта, че вече не става дума само за реекспорт, а за липса на внос. Субстанциите за производство на много лекарства идват от Китай и Индия, а там има затруднения. Министърът е получил уверения от Асоциацията на паралелните вносители, че от повечето липсващи в момента медикаменти ще влязат допълнителни количества в началото на другата седмица. От друга страна, фармацевти казват и че в момента търсенето е огромно, особено на антибиотици заради многото циркулиращи вируси, причиняващи респираторни заболявания.

В мрежата на всички нива се извършват проверки и контрол, като се следят наличностите по складовете на едро и дали заявките на аптеките са изпълнени. Меджидиев предупреди, че директно ще се отнемат лицензи на търговци на едро, които задържат лекарства в складовете. При предишни проверки често се оказваше, че лекарства има по складовете, но те не стигат до аптеките.

В МЗ е обсъждано и да се наложи пълна забрана за износ на лекарства за един месец, но такава мярка ще наруши европейските регламенти, обясни министърът.

За няколкото лекарства, чийто хроничен недостиг ги превърна в емблема на този проблем - като пулмикорт и вентолин, както и някои видове медикаменти за диабет, Меджидиев увери, че е договорено през януари през 10 дни да постъпват достатъчно количества.

Още по темата