Quantcast

Медия без
политическа реклама

Във Франция липсват антибиотици за деца, в Индия - парацетамол

Лекарствата не достигат в целия свят

12 Февр. 2023
Илияна Кирилова
Производството на лекарства се покачва, а търсенето им намалява с настъпването на пролетта, казват експерти.

Лекарствата не достигат не само в Европейския съюз, но и в САЩ и Русия. Това коментират фармацевти от цял свят. Според някои от тях ако не се вземат мерки - например допълнително производство и др., проблемите ще се задълбочат. Други са оптимисти и смятат, че положението няма да се влошава повече, а напротив - с намаляване на търсенето на медикаменти с настъпването на пролетта ситуацията на фармацевтичния пазар ще се нормализира.

"Недостигът на лекарства засяга всички сектори на здравеопазването и обхваща както животоспасяващи лекарства, така и често употребяваните медикаменти. Този проблем не е само в Европа. Фармацевтичната снабдителна верига е със световен мащаб и липсите са световен проблем, засягащ всички райони по земята. Всички страни страдат. Някои като Румъния и Гърция повече от други, но и богати страни са затруднен", коментира д-р Илария Пасарани, генерален секретар на Фармацевтичната група на ЕС, представляваща Европейската общност на аптекарите, цитирана от БНР.

По думите на Пасарани през последните няколко седмици е отчетен недостиг на антибиотици в 80% от държави от ЕС. В Словения например имало липси на препарат за лечение на туберкулоза и други инфекциозни заболявания. В Дания има дефицит на лекарства с фусидин. "От Италия, Франция, Великобритания, Испания и Португалия се оплакаха от недостиг на амоксицилин, който се използва при бактериални инфекции и инфекции на дихателните пътища. Португалия докладва за недостиг на азитромицин, който се използва за лечение на широк набор инфекции - на ушите, гърлото, при пневмония и други. В Хърватия през последната година също има недостиг на антибиотици", коментира Илария Пасарани.

Освен антибиотици в страните от ЕС напоследък липсват и някои обезболяващи - парацетамол и ибупрофен. "Основната причина е високото търсене заради големия брой болни в комбинация с недостатъчното производство и по-ниските доставки заради липсата на суровини, материали и персонал, енергийната криза и войната в Украйна", казва Щефан Тирструп, главен медицински директор на Европейската агенция по лекарствата. "Това, което знаем, е, че амоксицилинът и свързани на него продукти са липсвали в 28 от 30-те държави членки на Европейското икономическо пространство. От него са част страните от Европейския съюз заедно с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Не до степен лавиците да са празни, но от време на време е било трудно да се открият. Отправихме препоръка към националните агенции по здравеопазване да дадат напътствия към лекарите какво друго да предписват. Недостигът на лекарства не е нещо ново. Това се е случвало през последните десетилетия, но вероятно не до обхвата, на който сме свидетели тази зима", коментира той.

Недостиг на лекарства през последните месеци има и в САЩ, Австралия, Китай и Русия. "Цените се повишиха напоследък. Налице е недостиг на някои лекарства, въпреки че през първите три тримесечия на м.г. има растеж от 22% на производството на фармацевтични продукти. Делът на руските лекарства на пазара е 60 на сто, и въпреки това е факт дефицит на някои препарати и повишаването на цените", е коментирал и руският президент Владимир Путин, цитиран от БНР.

 

Гърция

"В момента няма суровини за сиропи за кашлица. Цената им се вдигна, но не и на крайните продукти. Парацетамолът от Индия скочи с 300% в последно време и за да не вдигат цените, компаниите не произвеждат необходимите количества за пазара. Друга причина е конфликтът в Украйна, заради който има трудности с превоза на стоки", коментират аптекари в Гърция. По този повод гърцкият министърът на здравеопазването Танос Плеврис призова за трансгранично сътрудничество за справяне с проблема. "Незабавно трябва да ускорим производството. Всички препарати, които са дефицитни в ЕС, трябва да бъдат включени в централен регистър. Нужно е по-добро сътрудничество сред страните членки за обмяната на лекарства, както и общи поръчки, когато е необходимо", настоя той.

 

Германия

"Има голям проблем при доставките на лекарства като антибиотици, болкоуспокояващи, антипиретици, антибиотици за деца и препарати за стомах. Мисля, че недостигът на лекарства ще продължи дълго време. Недостигът на медицински суровини засегна силно Германия. Лекарствата не могат да задоволят търсенето, а в складовете няма медикаменти. Тези проблеми могат да бъдат решени, ако Германия засили производството на лекарства, но тогава цените могат да станат още по-високи", коментира фармацевтката Мерием Коскун, която работи в берлинския квартал Нойколн. Заради липсата на лекарства Клаус Райнхард, ръководител на Германската медицинска асоциация, призова хората да обменят помежду си неизползвани препарати от домашните си аптечки.

 

Франция 

"Носихме маски през последните 2 г. и имунитетът спадна, бяхме твърде защитени. Това е първата зима без маски и хората са по-податливи на болести. Регистрираме ръст от 30-40% на рецептите за антибиотици или обезболяващи като парацетамол. Производственият капацитет на фармацевтичната индустрия през последните две години се сви, защото хората боледуваха по-рядко. През последните два месеца обаче болните се увеличиха, паралелно и търсенето на амоксицилин. Нужно е време обаче фармацевтичната индустрия да си стъпи на краката отново", коментира собственик на аптека в Париж. Липсата във Франция на амоксицилин - антибиотик за деца, принуди регионалните здравни агенции да възложат на 40 аптеки да го произвеждат.

 

НАДЕЖДА

"Не очакваме положението да се влоши. Това е положителното послание. Тази седмица имахме среща с представители на някои страни членки на Евросъюза и те докладваха, че нещата вървят в правилната посока. Все пак работим по проблема от ноември миналата година. Производството се покачва, а търсенето намалява с настъпването на пролетта. Броя на инфекциите в Европа намалява, а достъпът се увеличава. Надявам се, че пикът отмина и вървим към една много по-нормална ситуация", прогнозира Щефан Тирструп. Той призова антибиотици да се използват в случаи на доказана бактериална инфекция, да се съставят списъци с алтернативни препарати в случай на пълен недостиг, както да се въведат изключения за внос на лекарства от страни извън ЕС при дадени обстоятелства.

 

Ключови думи:

лекарства, недостиг

Още по темата