Медия без
политическа реклама

В момента има повече ковид, отколкото грип

Заболяването често протича с болки и възпаление на гърлото

03 Яну. 2024
БГНЕС

Заболяемостта от COVID-19 все още е водеща пред грипа. Масово обаче вирусът не се прекарва тежко. Това коментира тази сутрин пред "Нова нюз" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя съветва болните да си останат една седмица вкъщи, тъй като организмът има тази необходимост, а и за да не се разпространява заразата. Както е известно, задължителна изолация за положителните случаи и техните контактни лица вече няма.

По данни на националния ковид портал в момента активните случаи на COVID-19 са 5847, а в последната седмица на 2023 г. случаите на грип и остри респираторни заболявания са били 4461, според статистиката на НЦЗПБ.

„COVID-19 е сред основните причини от респираторните заболявания за хоспитализация, защото не при всички хора протича леко. Има редица усложнения, както от самия вирус, така и в резултат от други заболявания“, поясни Христова. В момента COVID-19 често протича с болки и възпаление на гърлото. „Дали ще продължи към долните дихателни пътища, дали ще засегне ушите, синусите е въпрос на усложнение и може да се стигне до бактериална инфекция. Тогава може да има нужда от антибиотици“, допълни тя.

Грипът също е широко разпространен и ще набира скорост. Проф. Христова допълни, че в момента циркулират още аденовирус и респираторният синцитиален вирус. Христова препоръча спазване на противоепидемични мерки, за да се предпазим. Проф. Христова каза, че в края на януари се очаква пикът на грипа, който ще е подобен на миналогодишния.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

грип, COVID-19, ковид