Медия без
политическа реклама

Край на униженията: Над 100 заболявания пожизнено получават ТЕЛК

Утре промените в наредбата за медицинската експертиза ще бъдат внесени в МС

06 Юли 2021ОбновенаЕкип на ''Сега''
Илияна Кирилова

Над 100 заболявания, които са необратими, ще получат пожизнено решение за трайна неработоспособност. Всички хора, които страдат от тях, няма да ходят на всеки 3 г. за преосвидетелстване пред ТЕЛК или НЕЛК, какъвто е режимът в момента.  Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров след заседание на тристранния съвет, на което бяха разгледани промени в наредбата за медицинската експертиза.

"И досега в наредбата имаше текст, според който дефинитивните състояния получават пожизнено ТЕЛК, същото е записано и в закона за здравето, но от това не следваше нищо. Броят на състоянията, които са пожизнени, е доста малък", посочи министър Кацаров. "С измененията на наредбата те ще станат десетки - над 100", обяви той.

Кацаров даде няколко примера - досега хората с онкологични заболявания след 5 г. имаха право на 50% трайна неработоспособност, но на всеки 3 г. те трябваше да доказват, че са имали раково заболяване. Същото е и за някои наследствени заболявания като муковисцидоза, генетични заболявания.

"Няма нужда на 3 г. да доказваме това нещо, което е за цял живот", коментира той. "Диабетът също досега не се приема за пожизнено състояние, но ако имаш най-малко 2 допълнителни увреждания в следствие на диабета - например ретинопатия, тогава се счита, че те са необратими. Досега това даваше 80% неработоспособност, при новата наредба - ще се получава пожизнено решение", даде за пример още министърът.

"Промените в наредбата няма да доведат до увеличаване на разходите за НОИ, тъй като тези хора така или иначе ще получават пожизненото си решение, просто няма на всеки 3 г. да доказват, че нямат ръка, крак, око и т.н.", посочи още здравният министър.

По думите му от гледна точка на НЗОК промените ще доведат до икономия на средства, защото ще спестят назначаването на ненужни изследвания, ще бъде облекчена и работата на самите лекарски комисии. 

"Тази промяна ще реши проблема на хората с дефинитивни и необратими увреждания, но това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Необходим е изцяло нов подход: сериозна реформа чрез изменение в закона, действащ парламент, както и воля от страна на хората, които управляват здравната, осигурителната и пенсионната система", уточни още министърът на здравеопазването.

Искането за въвеждане на пожизнен срок на оценките за инвалидност при тежки заболявания без шанс за подобрение при повече диагнози е от години. По въпроса има и изрично произнасяне на Върховния административен съд от 2017 г., с което бе премахнато въведеното през 2010 г. ограничение за 3-годишния срок и на останалите оценки за по-леките случаи. Това не попречи през същата година правителството на Борисов да приеме нова наредба за медицинската експертиза и да върне обратно ограничението от 3 години. Това е фрапантна подигравка с най-уязвимите групи, зад която наднича пълният провал на властите да контролират злоупотребите в ТЕЛК комисиите. Краткият мандат на служебния кабинет не му попречи да извърши промяна, за която години наред все не стига воля и време. 

Както "Сега" писа, МЗ реши да сложи край на дългогодишния тормоз с преосвидетелстването за ТЕЛК на стотици необратимо болни пациенти след като в текст от личен опит авторът на "Сега" Ясен Бориславов описа безумието на системата и призова служебния министър да спре това издевателство над хората. След това и омбудсманът Диана Ковачева поведе нова битка за решаване на проблема.

 

ЗА И ПРОТИВ

Работодателските организации подкрепиха проекта за промени. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче заяви, че е нужна генерална промяна в системата на медицинската експертиза. "Да се трансформира в нещо друго, добри модели има", коментира той пред БНР. Синдикатите пък не дадоха одобрението си за проекта. Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира, че "между това, което ни разказа министър Кацаров, и това, което сме получили като материали, няма нищо общо". "В предложенията за промяна на наредбата за медицинска експертиза липсват дефинитивните заболявания", казва председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея промяна трябва да се предвиди и в Наредба 2, която определя процента трудоспособност. 

От седем години страдам от хронична бъбречна недостатъчност. За онези, които не знаят какво означава това, ще уточня – живея чрез изкуствен бъбрек и три пъти седмично ходя на хемодиализа по 4 часа. Като мен са още около 3000 души в страната.