Медия без
политическа реклама

Карантината за болни от ковид се намалява на 7 дни

За контактни лица изолацията ще е 5 дни

16 Авг. 2022Обновена
Доц. Ангел Кунчев заяви, че носенето на маски в градския транспорт засега остава
Булфото
Доц. Ангел Кунчев заяви, че носенето на маски в градския транспорт засега остава

Карантината за болни от коронавирус се намалява от 10 дни на 7 дни. Изолацията за контактните лица вече ще е 5 дни, а не 7, както досега. За лицата, които в последните 3 месеца са преболедували или имунизирани след последна или бустерна доза, въобще пък няма да има карантина. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг за новите правила за карантина при доказан случай на COVID-19.

Решението е взето от експертна група към здравното министерството на база на данните за заболяемостта, според които имаме 12% спад на новите заразени в страната и над 24% спад за София.

Новостите ще бъдат записани в наредба, която се очаква да влзе в сила от четвъртък и ще важи една седмица. В последствие ще се прецени дали мярката да бъде продължена. "Ако има промяна в ситуацията, ще променим и мерките", заяви Кунчев.

За премахване на карантината след изтичане на новите срокове, няма да е необходим отрицателен антигенен тест - е-системата сама ще "сваля" карантината, посочи още главният здравен инспектор. По думите му световните данни показват, че човек е активно заразен до 5-ия ден. Хората, които са в тежко състояние обаче, ще бъдат хоспитализирани, докато не оздравеят, обясни той.

"Към момента мерките срещу ковид остават такива, каквито са. Ако спадът продължи, може да обсъжда махането на маските в градския транспорт", посочи още Кунчев.

 

БРАК

За пореден път България не успява да оползотвори всички поръчани ваксини срещу коронавирус. Наскоро са били бракувани още 1.3 милиона ваксини, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред БНР. 

"Бяха бракувани много ваксини - над 1 300 000 опаковки бяха бракувани", заяви той и припомни, че заради голямото количество ваксини у нас, които надхвърлят реално прилаганите дози, вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се ваксинират.

Преди дни министърът изпрати указание до регионалните здравни инспекции, лекарския съюз и личните лекари да не връщат желаещите да се ваксинират срещу ковид лица, независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон. "Предвид големите количества от ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират", разпореди той. За ваксината Spikevax пък заяви, че подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци до декември е необходимо правилно планиране на използването - на до 50% от дозите в един флакон. 

През март 2022 г. от отговор на предишния здравен министър проф. Асена Сербезова на депутатски въпрос стана ясно, че през 2021 г. сме бракували 230 хил. дози ваксини срещу ковид поради изтекъл срок на годност или други причини. През м.г. дарихме и над 800 хил. ваксини на Босна и Херцеговина, Бангладеш, Бутан и Северна Македония. През май месец т.г. бяха огласени данни, че от 13 млн. пристигнали у нас ваксини, за които сме платили над 320 млн. лв., сме използвали едва около 1/3.

 

ПЛАЩАНЕ

"Лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата - от юли месец", увери служебният здравен министър. Относно ковид тестовете той потвърди, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни направления за безплатно тестване. Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата