Quantcast
ГЕРБ наложи надзор на надзора в здравната каса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

ГЕРБ наложи надзор на надзора в здравната каса

Законодателните ви безобразия вече се изучават в юридическите факултети, констатираха от опозицията
Обновена
1 987
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Даниела Дариткова отново е движещата сила зад законодателните предложения.

За пореден път ГЕРБ предизвика скандал в парламента със свои законодателни предложения в областта на здравеопазването. Става въпрос за промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от депутати от управляващата партия, начело с Даниела Дариткова – шеф на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание. През последните месеци Дариткова внесе цяла поредица от поправки в различни закони, засягащи здравеопазването.

Промените засягат т.нар. механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който се прилага за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично от касата. Този механизъм ежегодно се приема с решение на надзорния съвет на НЗОК. Сега управляващите предлагат по този механизъм да се упражнява допълнителен контрол от здравния министър „чрез планови и внезапни проверки”.

В тази контролна дейност министърът ще бъде подпомаган от комисия, назначена от него, в която ще влизат по двама представители на собственото му ведомство, на Сметната палата, на Националната агенция за приходите (НАП) и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Въз основа на резултатите от проверките на комисията здравният министър ще може да предлага промени по механизма за устойчивост на бюджета на НЗОК.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че лекарствената политика е част от държавната здравна политика, която се осъществява от министъра на здравеопазването. Затова предлагат контролът по прилагането на механизма да бъде в ръцете на министъра.

БСП: ТОВА Е АБСОЛЮТНА БЕЗОБРАЗНИЦА

Идеята предизвика мощна съпротива от страна на опозицията в лицето на БСП и ДПС. Соцдепутатът Георги Михайлов – лекар по професия, нарече законопроекта „абсолютна безобразница”, която „създава механизъм на механизма на контрол на касата”. „В последните 6 месеца съм онемял. След 4 години на безмълвие и безвремие в здравеопазването се изсипаха една кофа абсолютно недомислени закони. Този е поредният. Тук е вече чутовен скандалът”, обяви Михайлов.

Той посочи, че при обсъждането на проекта в парламентарната здравна комисия против са се обявили на практика всички институции, които са споменати в него – Сметната палата, НАП, дори самият здравен министър. „Стана като новата конституция – всички са против, но ние казваме: не се отказваме, искаме да дискутираме въпроса. Какво да дискутираме това безумие, което се предлага?”, рязко заяви депутатът от левицата. И прогнозира: „Вие залагате тук една законодателна бомба, която ще дебалансира бюджета на касата и ще излязат от обръщение и регистрация медикаменти, които са стратегически.”

ДПС: В ЮРИДИЧЕСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ ИЗУЧАВАТ БЕЗУМИЯТА НА ГЕРБ 

Нигяр Джафер от ДПС – също лекар, обяви законопроекта за „юридически несъстоятелен”. „Предлагате създаването на надзорен съвет на надзорния съвет на здравната каса. Може би по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор. Това са абсурди”, каза Джафер. Тя напомни, че и в момента държавата разполага със сериозно присъствие в надзорния съвет на НЗОК – двама зам.-министри на здравеопазването, представители на финансовото министерство и на НАП. „Трябва да спрем законодателната вакханалия в здравеопазването. Юридическите факултети започват да изучават безумията, които са създадени в законодателния орган в България. Това е срам за всички”, обобщи депутатът от ДПС.

ГЕРБ: ГРИЖИМ СЕ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ

В отговор Даниела Дариткова заяви, че първоначалното намерение на управляващите е било да гарантират достъпа до лекарства на пациентите с имунодефицити, който се затруднявал заради нарасналото потребление на кръв и кръвна плазма заради пандемията. От там възникнала идеята за по-сериозно наблюдение върху механизма за предвидимост и устойчивост на НЗОК. Дариткова отхвърли като "спекулация" твърденията на опозицията, че се налага "контрол на контрола" на здравната каса. "Основната причина е грижата за българските граждани", отсече шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

При гласуването вносителите получиха подкрепата на партньорите си от „Обединени патриоти”, както и от „Воля”. Така законопроектът беше одобрен на първо четене.

Още

Свидетелите на Нинова, на ДБ и другите секти следва да отстъпят

28.11.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

14927
Ал.Маринов: Ръководството на БСП се разминава с партията

28.11.2021

5372
Нинова: Времето ще покаже дали ще бъда шеф на НС

27.11.2021

6821