Медия без
политическа реклама

COVID-19 бележи пореден връх - 434 нови случая

Все още сме в началото на вълната, пикът ще е през ноември, казва доц. Ангел Кунчев

03 Окт. 2023
БГНЕС

Надигащата се есенна вълна на COVID-19 бележи нов връх - за изминалото денонощие в системата са регистрирани нови 434 случая. Броят е обичайно висок за вторник, когато заедно с понеделнишките случаи се оповестяват накуп и установените през почивните дни заболели. Той е с 11 случая по-малко от миналия вторник, но това не е добра новина - 445-те случая от 26 септември включваха един допълнителен почивен ден (22 септември).

Положителността на тестовете е 14,7% - малко по-ниска в сравнение с миналия вторник, когато надхвърли 16%.

339 души са стигнали до болница заради коронавирусна инфекция, показва още статистиката на националния портал. Миналата седмица бяха около и под 300. В интензивни грижи са 23 пациенти. Починали са двама души.

Интересът към адаптираните ваксини към новите варианти се задържа - те се предлагат от миналата сряда, като за изминалото денонощие са поставени 2234 дози.

Все още сме в началото на вълната, увеличението е значително, но пикът ще се достигне към началото на ноември, коментира вчера пред телевизия "България он еър" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Вероятно няма да се върнем към драматичните събития Спешна помощ да не успява да събира пациентите. Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява", каза още Кунчев.

Кунчев отбеляза, че подвариантът Пирола започва да се появява все по-често. Характерно е, че е доста променен. "Тук имаме 35 мутации, което го прави различен като възможност за преодоляване на имунитета. Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно", каза още той.

 

Съвети: Кашлящите да носят маска

Симптомите на COVID-19 са се променили в положителна посока и не налагат толкова често хоспитализация. Сравнително ниска е и смъртността, обясни доц. Кунчев. Заболяването се характеризира със силно главоболие и отпадналост, появява се дразнене в гърлото, което преминава в кашлица. Симптомите преминават за 3-4 дни, но има опасност хората с увреден имунитет или хронични заболявания да го карат много по-тежко, допълни той.

Според Кунчев, най-ефективно е да носи маска този, който киха и кашля. "Няма лошо и здравият човек да носи, това му дава допълнителна сигурност, но на този етап не се налага задължително въвеждане. Изключвам лечебните заведения", отбеляза главният държавен здравен инспектор. Той отново препоръча проветряване на помещенията, използване на дезинфектанти и маски, а хора със симптоми да си останат вкъщи и да не разпространяват вируса. 

И досега не сме 100% наясно с постковидния синдром. При всеки човек проявата може да бъде различна, каза още доц. Кунчев.

 

COVID-19 и грип

Реална грипна епидемия очакваме януари-февруари. Няма противопоказания да си поставим двете ваксини едновременно. Ваксина за грип може да си поставим до края на годината, обясни доц. Кунчев. Той напомни, че всеки вирус малко или много отслабва имунната система и човек става податлив на всичко останало. "При грип и COVID-19 не е чак в такава степен, но го има този ефект", коментира той.

 

Какво е Пирола?

Пирола е вариантът BA.2.86, за който писахме наскоро. За учените той се смята най-значимата разновидност на вируса, причиняващ COVID-19. Повече за него можете да прочетете тук:

Нов вариант на вируса, причиняващ COVID-19, си проправя път в Европа. Заради големия брой мутации учените смятат, че това е най-значимият вариант от доста време насам. Все още обаче не се знае дали той води до по-тежко протичане на болестта и до по-бързо разпространение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ковид, COVID-19