Медия без
политическа реклама

Бивш шеф на НЗОК заговори за финансово-корпоративен кръг

"Ананиев и Начева са подходящи за периоди, в които не трябва да се прави нещо", заяви Дечо Дечев

14 Март 2021
Д-р Дечо Дечев
Илияна Кирилова
Д-р Дечо Дечев

Бившият управител на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев отправи остри критики срещу министър и зам.-министър от правителството на Бойко Борисов. "Имахме нещастието пандемията да се стовари върху нас в момент, в който имаме управленци, които не могат да се справят с такава ситуация. Здравеопазването се управлява от финансово-корпоративен кръг - Ананиев (б.ред. - бившият здравен и настоящ финансов министър Кирил Ананиев) и Начева (б.ред. - зам.министърът на здравеопазването Жени Начева). Те са подходящи за периоди, в които не трябва да се прави нещо. Ананиев проспа първите три месеца преди да се регистрира първият случай на COVID-19 у нас и системата беше напълно неподготвена - без консумативи, без план и организация, без идея. Декември, януари и февруари м.г. нямаше също апаратура, пътят на пациента не беше ясен", коментира Дечев пред БНТ.

Той посочи, че страната ни е имала голям шанс да се справи с пандемията от COVID-19, тъй като разполага с около 7000 болнични легла и 400-420 лекари на 100 000 население, но те са били разпределени неравномерно.

"В периода март - декември 2020 г. през болниците са преминали 1 480 000 - 4.2% от тях са били с COVID. За сравнение, предишната 2019 година, когато няма коронавирус - 1 850 000 случая на лечение в болници. COVID не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване. Кажете ми болница, в която наистина не могат да се приемат болни?! Когато се говори за изчерпан ресурс, това означава, че са изчерпани отделените за ковид легла, а не, че изобщо няма ресурс. Според законодателството има възможност някои болници да не работят като търговски дружества. Това са така известните ведомствени болници. Те са получили допълнително над 1 млрд. лв. за поддържане като такива, разполагат с 1700 легла, а не повече от 300 от тях са били използване за лечение на коронавирус. 40% от леглата остават незаети в епидемията", каза още Дечо Дечев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата