Quantcast
9 лекарства за COVID-19 стават безплатни от утре | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

9 лекарства за COVID-19 стават безплатни от утре

Обновена
5 012
 Pixabay

От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства, съобщи министерството на здравеопазването. Те ще имат възможност и да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки.

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:

 

·        Cefuroxime

·        Azithromycin

·        Levofloxacin

·        Enoxaparin

·        Nadroparin

·        Bromhexine

·        Budesonide - Inhalation powder

·        Dexamethasone

·        Clopidogrel

 

По-късно от касата обявиха списък с 18 продукта на различни производители, но не за девет, а за осем лекарства по тяхното непатентно наименование. В нейния списък липсва nadroparin.

Още

Краят на пандемията се видя и в България

25.09.2022

2118
Китай улеснява влизането на чужденци в страната

20.09.2022

282
Байдън обяви край на пандемията от Covid-19 в САЩ

19.09.2022

2115