Медия без
политическа реклама

До 10 дни първите области ще обявят грипна епидемия

Още е рано за наблюдения върху т. нар. "дълъг грип", смята доц. Ангел Кунчев

13 Яну. 2024
Доц. Ангел Кунчев
Илияна Кирилова
Доц. Ангел Кунчев

"На прага на грипна епидемия ще бъдем след една, две седмици". Това коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред Нова тв.

Преди дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова заяви, че вече сме в грипна вълна, тъй като в подем са и грипът, и COVID-19, както и всички остри респираторни заболявания.

Според доц. Кунчев в отделни региони вече се вижда как грипът започва да набира скорост. "Очаквам, че до 10 дни първите области ще обявят грипна епидемия", прогнозира той. С увеличена заболеваемост засега са София, Габрово, Сливен, Ямбол и др.

"Развитието на болестта е според очакваното - така както го прави всеки зимен сезон", посочи още той. По думите му е рано за наблюдения върху т. нар. "дълъг грип". "Само на базата на една публикация не може да вадим генерални изводи. Този щам, с който сега се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че ще има кой знае какви тежки последици. Всичко зависи от състоянието на организма", каза той.

Главният инспектор уточни, че съдейки по практиката в последните години, по-вероятно няма да се налагат национални мерки срещу грип. "Имаше области, достигнали близо до въвеждането на противогрипни мерки миналата седмица. Това значи около 200 на 10 000 души заболеваемост. За епидемична обстановка трябва числото да достигне 250-300 души", заяви той. По думите му понякога има натиск за въвеждане по-рано на мерки - като ваканции за учениците, като това следва да се прецени внимателно според ситуацията във всяка област.

Доц. Кунчев определи нивото на разпространение на варицела и скарлатина като умерено. "Ние не прилагаме ваксинопрофилактика. Варицелната ваксина трябва да бъде включена в календара за имунизации. От януари до март обикновено е периода от годината, когато шарките са най-разпространени", обясни докторът. Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма, но винаги има възможност за внос на заболяването от Румъния.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

грип, ковид