Медия без
политическа реклама

Грипната вълна започна

Най-много случаи на грип има при децата

09 Яну. 2024
Pixabay

Вече можем да говорим за грипна вълна - в подем са и грипът, и COVID-19. Увеличават се всички остри респираторни заболявания и това ще продължи още месец-два. Това каза днес пред Би Ти Ви проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пикът на грипната епидемия обичайно е в края на януари и началото на февруари, като високата заболеваемост продължава още два месеца, допълни проф. Христова.

Повече случаи на COVID-19 се наблюдават в София, Перник, Габрово, Бургас и Варна, а на грип - в София-област, Русе, Силистра, Бургас и Варна.

За последните две седмици в центъра по заразни и паразитни болести са потвърдени 14 заразени с грип от общо 90 изследвани. Това означава почти един болен на всеки 6 тествани. Най-голям дял от болните са деца до 4 години, следвани от учениците до 14 г.

„Грипът засяга основно горните и долните дихателни пътища. В началото - висока температура, втрисане, тежко главоболие, суха кашлица и сухота в носа и след това секреция. COVID-19 дава не толкова остро начало, температура до 38 градуса, сериозно главоболие, болки зад очите и засяга целия организъм. Често има диария, безсъние, тревожност, депресия, коагулопатия. Повишена е съсирваемостта на кръвта и това може да доведе до инфаркт, инсулт и прочие. При всеки четвърти пациент има „рибаунд ефект“ - десетина дни след подобряване се получава отново засилване на симптомите”, обясни проф. Христова.

"От пълно здраве те сваля за 2 часа - нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите" - така описа грипа и проф. Тодор Кантарджиев. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, посочи той пред БНР. Проф. Кантарджиев предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период. По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

грип, ковид, COVID-19

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?