Медия без
политическа реклама

Тезиси

Дългата резервна скамейка на организираната престъпност

Откъде се захранва с кадри диктатурата на криминалитета

14 Апр. 2022
Pixabay

Всички сме чували, че хора от отсамната страна на барикадата в борбата срещу престъпността се случва да прескачат бариерата и да заработват при лошите. 
Това е не точно нормално, ала е логично - когато се бориш с нещо и някого, винаги се получава осмоза, при която всеки добива от чертите на врага си. Затова и като съблечеш униформата на уличен полицай и го сложиш до уличен бандит, трудно ще ги различиш. А примерно един виолончелист ще се различава и от двамата. 
Та както казахме - всички сме чували, че хората отсам барикадата прескачат и отвъд, но никога не бяхме срещали толкова откровено самопризнание като това на специализираната съдийка Вилислава Ангелова.
Във връзка със закриването на специализираното правосъдие тя съвсем чистосърдечно разкри плановете си за кариерно развитие с тези думи: 
"Дори да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат... Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Ние вече се научихме“.

Златни думи и поразителна откровеност! 
Да видим кои други професионални общности през годините захранваха с кадри организираната престъпност, но нямаха доблестта да го кажат толкова открито. 
1. Спортисти. В Зората на Прехода първите силови групировки, които налагаха новия пазарен и социален ред, бяха групировки на спортисти. Това, което днес наричаме "мутри", в началото на 90-те бяха известни като "борците". Освен борци, в криминални авторитети тогава се преквалифицираха много гребци, щангисти, боксьори. Днес немалко кадри за бизнеса дават клубовете по ММА и свободните боеве, както и момчетата с общофизическа подготовка тип фитнес. 
2. Хора от службите за сигурност. Освен полицаите, които са в постоянен контакт с контингента и волю-неволю сами стават контингент, всички други специално обучени бойци винаги могат да се реализират и на свободния пазар за силови дейности. Стига да имат кураж или "сърце" за тая работа, както казват джентълмените на съдбата. 
3. IT специалисти. Вече всяка наука и всеки бизнес се нуждаят от хора, които могат да боравят с данни, досиета, достъп до ключова информация. 
4. Правосъдна система, адвокатура. Не всички имат смелостта на специализирания мозък, който се похвали, че отива при Мафията, ако му закрият службата. Но всички от системата са на една крачка от организираната престъпност. Дали ще направят тази крачка и дали това ще е успешна стъпка, зависи от много работи, например да са дискретни. В този смисъл подозираме, че простодушно откровената Вилислава Ангелова може и да не се уреди на добра криминална служба. В тоя бизнес е важно да знаеш много и да говориш малко. 
5. Данъчни, финансисти. Най-белите якички в икономическата Зона на здрача. Прането на пари е като прането на якички.
6. Журналисти, пропагандисти, астролози, манекенки, психоложки. Не ме питайте защо са в една точка и как прескачат бариерата.
***
Поука.
Колкото и да плаща държавата или легален работодател за някаква специална услуга, за способните хора винаги съществува изкушението да заработят на частно още и още - с методи, близки до закона. Над всичко като майка орлица бди и контролира тези процесите политическа система. 
И във връзка с тази извечна истина винаги трябва да си припомняме мъдрите думи на Цветан Цветанов-Цецерон от миналото десетилетие - на въпроса кой е помогнал на еди-кой си бандит да израсне толкова, Цецерон отговори:

"Това става с подкрепата на политическата класа... И от бивши вътрешни министри, и от политици, които са били в управлението на страната. Дами и господа, политици, когато управлявахте, защо позволихте тези лица да израснат и да станат такива вековни дървета, които много трудно можеш да ги обрулиш в днешните условия, в които те вече са станали фактори и имат невероятните влияния в много от секторните политики в страната????"

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?