Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Мафиоти и шарлатани. Жаба любила змия

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

11 Юни 2023
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин в стил академичен пънк-рок.

***

Най-после, скъпи съучастници! 

Имаме си редовно правителство, истинско, ротационно, сензационно и даже не е коалиционно, защото водещите партии ще управляват на коалиционни начала, но без коалиционен договор. Като модерна двойка - на семейни начала, но без подписан граждански брак. 

Тук ще направя едно малко отклонение, за да снеса полезно научно сведение - понятието граждански брак е възникнало във времената, когато легитимен е бил само църковният брак. Тогава на съжителството без брак му викали - граждански брак. 

Примерно една от сестрите на Достоевски била в такова съжителство без църковен брак - и великият писател я отлъчил от семейството, спрял да си говори с нея, подложил я на кенсъл-културно отрицание. Иначе бил голям хуманист много се тръшкал, че целият свят не струва сълзата на едно дете. Тя сестра му на Достоевски била много свястна и добродетелна, залюбила се със също толкова почтен професор. Но по някакви причини, не помня какви, не можели да сключат църковен брак. И си живели така по граждански, съюзът им бил здрав и дълготраен, ама Достоевски така и не се сдобрил с тях. 

Сега понятието граждански брак е преосмислено, защото в светската държава общината казва дали си легално бракуван, а не дядо поп. 

Връщаме се към нашата гражданска обстановка с новото правителство. 

Мафията се съчета с шарлатаните - това е новото правителство и новото конституционно мнозинство. 

Те даже продължават така да се наричат едни други - мафия и шарлатания. 

Понеже имат нужда един от друг, ще се търпят известно време. 

А пък аз ще отворя още една научна скоба, за да ви кажа къде се срещат символически шарлатаните и мафията. 

Срещат се тия два вектора в Сицилиевата долина. 

Слушайте внимателно. 

Думата шарлатан е френска, но с италиански корени. 

Италианската дума ciarlare означава - дрънкам глупости, плямпам дивотии, режа, така да се каже, словесен таратор. 

Parlare е говоря, ciarlare - дръндоря. От parlare идва парламент, от ciarlare - шарламент. Опа, няма такава институция, защото в парламента освен шарлатани си имаме и мафия. 

Думата мафия също е с италианско-френска следа, първоначално е била съкращение - M-A-F-I-A. Тази абревиатура се чете: Morte Alla Francia, Italia Anela - Смърт за Франция, отдъхни си, Италия! Този боен лозунг възникнал 13 век, когато Сицилия пъшкала под анжуйско робство, тоест под владичеството на френския крал Шарл I, шарлатан Анжуйски. Сицилиевите долини ехтели от въздишките на италианския народ. Сицилианците се вдигнали на въстание, изгонили французите - и на тяхно място дошли арагонците. Но това народно въстание изградило социалните мрежи, на базата на които по-късно възникнала сицилианската мафия. 

И така - шарлатаните и мафиотите дълбоко в същността си произлизат от долините на Сицилия, иначе казано Сицилиевите долини. 

Явно това е имал предвид Кирил Петков, когато предизвика лекомислен смях в залата на Народното събрание, споменавайки Сицилиевата долина. 

А в мафията у нас стават размествания. Стават ротации. Някакви шанжмани, както казват анжуйските шарлатани. 

Какво наблюдаваме - чарларе, парларе, мафиоти загиват загадъчно, минават през границите живи и умрели. Прокуратурата пък се пробуди от сън дълбок за барселонските потайности. 

Брат Галев се прибра в родното Ресилово като натюрморт, Васил Божков без малко да си дойде жив и здрав у дома след дълго изгнание в Дубай - ще става защитен свидетел, ама друг път.  

Може пък Божков да се е отказал да се връща от Дубай, за да изчака Борисов - последният в момента е в положението на Божков от преди няколко години, когато го подгони Гешефтурата! 

Ротациите не спират - и в правителството, и в Барселона, и в Дубай, и в Сицилиевата долина, и в силиконовата пазва на мафията. 

Но нищо не изглежда толкова страшно, щом г-н Пеевски пише новата Конституция и никъде не бяга, както не бяга и г-н Гешев.

Знаете ли на какво още прилича любовното съчетание между демократите-реформатори и ГЕРБ, които вече официално вървят в комплект с ДПС? 

На руски има една поговорка, която в художествен превод звучи така: любила змията жаба с 200 км в час! 

Когато наблюдаваме две спорещи страни, еднакво неприятни, еднакво лъжливи и пакостливи, тогава за тях руснаците казват: жабата изнасилва змия. Нещо като нашето "хвани единия, удари другия", но силно незензурно. 

И така завършваме нашата басня.

Сицилиански партизани
любят бодри шарлатани.
Шиши изпълнява норма - 
пише новата реформа.
В Главната прокуратура
свети силно абажура.
В Барселона и Дубай
няма вече земен рай.  

 

***

Звуков файл - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон