Медия без
политическа реклама

Арестуваха сестрата на ''последния кръстник'' на сицилианската мафия

03 Март 2023
Полицията пред клиниката, в която бе арестуван Матео Месина Денаро
БГНЕС
Полицията пред клиниката, в която бе арестуван Матео Месина Денаро

Сестрата на наскоро заловения ''последен кръстник'' на италианската мафия Матео Месина Денаро беше арестувана. При претърсването на дома ѝ полицията открила т.нар. пицини – листчета хартия, които брат ѝ използвал, за да предава инструкциите си, съобщава в. ''Гардиън''.

Според разследващите, Розалия Месина Денаро, сестрата на най-издирвания мъж в Италия до ареста му на 16 януари, му е помагала да се изплъзва на полицията в продължение на 30 години и е действала от негово име като ''касиер'' на мафиотското ''семейство”, като същевременно управлявала мрежата от пицини, чрез която мафиотският бос поддържал връзки с Коза ностра по време на дългия си период като беглец.

Мафиотският бос Матео Месина Денаро е арестуван от италианските власти след 30 години издирване, съобщават световните медии. https://twitter.

Някои от пицините, открити от карабинерите в къщата в Кастелветрано, родният град на Денаро, съдържали възгледите на лидера на Коза ностра за живота и неговите лични убеждения. Денаро, който ненавиждал модерните технологии за комуникация и се хвалел, че е бос на сицилианската мафия, виждал себе си като изкупителна жертва, преследвана от правосъдието и от държавата. ''Смятам за чест да бъда обвинен като член на мафията'', пише Матео Денаро на една от пицините, намерени от полицията в къщата на сестра му. ''Бяхме преследвани като негодници, третирани като че ли не сме част от човешката раса, превърнахме се в етническа група, която трябва да бъде изтрита'', продължава мафиотът. Пицините, скрити в кухината на стол в къщата на Розалия, са адресирани до различни хора, включително предполагаеми членове на мафията с прякори като Кондора, Черешата, Пармезана и Ябълката.

Розалия Денаро също така е криела бележка за здравословното състояние на Матео Денаро, който беше задържан в частна клиника в Палермо, където се лекувал от тумор под фалшивото име Андреа Бонафеде.

Според мафиотски информатори и прокурори, Денаро, по прякор Диаболик, което е името на мистериозен  престъпник от едноименния филм и U Siccu (Кльощавият), е отговорен за някои от най-тежките престъпления, извършени от сицилианската мафия, включително бомбените атаки през 1992 г., при които загиват борците срещу мафията Джовани Фалконе и Паоло Борселино и убийството през 1996 г. на Джузепе Ди Матео, 12-годишният син на мафиот, станал държавен свидетел.

Денаро е задържан в затвор с максимална сигурност. Към днешна дата карабинерите са открили най-малко три апартамента, използвани от мафиота, включително един, в който е използвал гардероб, пълен с дрехи, за да прикрие таен бункер. Вътре в скривалищата прокурорите са открили луксозни дрехи, изумруди, диаманти, плакат на филма на Франсис Форд Копола ''Кръстникът'' и някои книги, включително биографии на Владимир Путин и Адолф Хитлер.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата