Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шантажите ще продължат, докато босовете на мафията се договорят

13 Юни 2023

Няма доказателства, че санкционираният от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски е загубил влиянието си в прокуратурата, макар и да се отърва от главния прокурор Иван Гешев. Бойко Борисов и Делян Пеевски жертваха Гешев. Това каза в предаването на "Сега" (О)позиция Весислава Танчева, комуникационен експерт, политически анализатор и активист от гражданското сдружение БОЕЦ.

Според нея шантажите във всички посоки ще продължат. "Гешев ще шантажира Борисов, Борисов ще шантажира Пеевски, а Пеевски незнайно кого. И за Радев има внесени сигнали в прокуратурата. Чака се онзи момент, в който чакрите на мафията ще се наместят и ще се установи едно ново балансирано състояние. Но то може да се случи, когато главните герои изперат биографиите си", каза Танчева. По думите й с отстраняването на Гешев "видяхме мафиотска разправа".

Сдружението внесе основния сигнал, на който се основава разследването "Барселонагейт" за пране на пари. Заради него наскоро Гешев поиска парламентът да свали депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Последната информация, която БОЕЦ има по делото, е точно от внесените в парламента документи. Танчева припомни, че досега изобщо не беше ясно какво е свършила прокуратурата по "Барселонагейт". "От документите сега се разбира, че някои разпити са се случили едва тази година", посочи Танчева. Като например на счетоводителя, който е обслужвал фирмата, която е в основата на закупуването на къщата в Барселона.

"В материалите, внесени в НС от прокуратурата, има изречение в прав текст, че източникът на средствата е Борисов", каза Танчева.

По думите й обаче българската прокуратура изобщо не е разследвала допълнението по сигнала на БОЕЦ – подозренията, че изпраните пари идват от злоупотреба с евросредства.

"Дълбоко се съмнявам да са сериозни да стигнат докрай с делото "Барселонагейт", коментира още Танчева. "В сегашната си ситуация съдебната система не може да вкара Борисов в затвора заради "Барселонагейт", прогнозира тя.

Танчева коментира и новото правителство, напомняйки, че то напълно зависи от поведението на парламента. Сред хората, за които има надежди, че могат да свършат някаква работа, тя изреди военния министър Тодор Тагарев, социалната министърка Иванка Шалапатова, министъра на правосъдието Атанас Славов. "Ако приемем, че те могат да направят нещо като министри, имаме няколко фигури, които дълбоко се съмнявам, че ще ги оставят да продължат, а за някои имаме основателни подозрения, че са там, за да избухне правителството, когато някой отвън натисне копчето", каза Танчева. И за пример даде вътрешния министър Калин Стоянов. "Биографията му по никакъв начин не е оптимистична. Това беше шефът на специалния отдел в ГДБОП, назначен лично от Борисов, който разпореждаше репресии срещу протестиращите през лятото на 2020 г.", посочи тя.

Във видеото вижте още:

Какви материали за "Барселонагейт" може да очаква прокуратурата от Турция.

Коментар за приключилата във ВСС процедура по отстраняването на главния прокурор.

Какво значи участието на Делян Пеевски в конституционната реформа.

Има ли развития по сигналите на БОЕЦ срещу Гешев и Пеевски.

Какво може да изскочи от 17 000 страници архив на Бисер Лазов за КТБ.

 

Още по темата