Медия без
политическа реклама

Зеленски: Загубихме 31 хиляди войници на фронта

Русия вероятно е имала плановете за украинското контранастъпление

25 Февр. 2024
EPA/BGNES

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви броя на украинските жертви по време на войната. 31 000 украински войници загинаха от началото на пълномащабната война, заяви той, като добави, че тази цифра не включва изчезналите лица. За съжаление, повечето от изчезналите вероятно са мъртви, но както показа последният обмен, двама от обявените за изчезнали, за чиято съдба не се знаеше нищо, се появиха на самия обмен, обясни президентът на Украйна.

"31 хил. войници са загинали в тази война. Не 300000, не 150000 или каквото и да говорят Путин и лъжливото му обкръжение", допълни Зеленски и добави:  "Всеки борец, всяка съдба - трябва да бъде най-голямата ценност за държавата. Затова всяка загуба е болезнена и значима за нас".

Русия е загубила повече от 350 000 войници във войната в Украйна, но е успяла да компенсира загубите си в жива сила и техника, твърдеше британското министерство на отбраната преди ден, предаде БНР. Украинските военни също дадоха подобни данни за руските загуби. "Загубите на Русия не съвпадат с цифрите на Генералния щаб и са наполовина по-малко", смята обаче Зеленски.

Американски доклад още от миналата есен сочеше за над 70 000 загинали и 120 000 ранени украински и над 120 000 загинали и 180 000 ранени руски военни. 

Зеленски заяви тази вечер, че Украйна се нуждае от подкрепа сега, а не "до края", защото "краят може да дойде много бързо". Ако Украйна загуби, тя няма да съществува, сигурен е Зеленски. "Съотношението на силите с руската армия вече е 1 към 7. За да изтласкате руснаците, съотношението на силите трябва да е 1 към 1,5", заяви още президентът.

Русия ще се опита да проведат нова офанзива в края на май или лятото, смята Зеленски като в същото време призна, че Русия вероятно е имала плановете за украинското контранастъпление.

Ключови думи:

Зеленски, войници

Още по темата