Медия без
политическа реклама

Зеленски: Военните искат да мобилизирам още 500 000 момчета

Въпросът за преговори с Русия не е актуален, каза украинският президент

19 Дек. 2023Обновена
Зеленски даде обширна пресконференция
EPA/BGNES
Зеленски даде обширна пресконференция

"Никой не знае отговора дали войната ще свърши през 2024 г.? Не го знаят нито военните командири, нито нашите западни партньори, които казват, че тази война ще трае много години", заяви украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция в Киев, на която присъстваха много местни и чуждестранни журналисти. 

По-късно на въпрос за мирни преговори с Русия той каза: "Въпросът за преговорите не е актуален. В руската риторика виждам само наглост и убийства". 

Президентът съобщи, че военните му предлагат да мобилизира още 450-500 000 души и той все още търси аргументи за това. Има и предложение да свали мобилизационната възраст от 27 на 25 години. Но отрече, че ще мобилизира жени. Вчера шефът на Генщаба Валери Залужни го критикува публично, че не е трябвало през лятото да уволни всички началници на военните окръжия по подозрения в корупция, "тъй като те знаеха най-добре как се прави мобилизация". 

Зеленски заяви, че ситуацията зависи от много фактори и до голяма степен "от нас самите". "Ако не загубим нашата устойчивост, войната ще приключи по-рано", каза той.

Пресконференцията се проведе във време, в което популярността на президента спада. Днес бе публикуван резултатът от национално допитване. Миналата година 83% от анкетираните са подкрепяли президента, сега - 65%. Освен от войната, която прерасна в позиционна, Украйна е и раздирана от корупционни скандали. Заедно с това се забави и западната помощ. 

По повод последната си командировка в Германия, свързана с американската оръжейната помощ, Зеленски заяви, че тази зима страната ще получи още системи Patriot, за да засили ПВО-защитата си. Но не може да каже подробности. 

"Тази година Русия не отбеляза никакви резултати на бойното поле", каза президентът. "Това означава, че нито една от целите на руската СВО не са постигнати - това означава, че не е постигната окупацията на Украйна. Те промениха целите си в хода на войната - да стигнат до административните граници на украинския Донбас. И това не постигнаха. Какво стана с техните 3 дни, за които щяха да ни завладеят?! Тече втората година", каза Зеленски и благодари на украинските военни и гражданите на страната. 

На въпрос какво ще стане с политиката към Украйна, ако Тръмп стане президент на САЩ, той каза: "Това ще е друга политика, защото това е друг човек. Зависи какви ще са първите сигнали, които ще даде, по отношение на Украйна - дали ще са по-хладни, или напротив". 

Според допитване на Fox News през декември 31 % от амекиранците казват, че САЩ са длъжни да направят повече в подкрепа на Украйна във войната срещу Русия. Това е с 10 процентни пункта повече отколкото през ноември. 30% казват, че САЩ трябва да правят по-малко, а 35%, че помощта трябва да остане на сегашното ниво. Зеленски беше помолен да коментира тези резултати. "Свързахме се с нашите колеги в Конгреса, в Белия дом, ако трябва да съм честен, те смятат, че визитата ми в САЩ е проработила. Посещението ми беше правилно", заяви Зеленски. 

Що се отнася до Виктор Орбан, Зеленски каза, че не е говорил с него за прекратяване на огъня и "за диалог с Путин. Никога. Не знам защо е говорил това и откъде го е взел. Неговата политика не винаги е приятелска към нас и той го знае. Този факт го чу лично от мен в Аржентина. Припомних му, че Унгария и Украйна са съседки и е нужна среща за разговори. Казах му, Виктор, посочи ми една причина защо не ни подкрепяте за ЕС? Не можа да ми каже. После го питах защо не можем да си направим официална среща. Пак не можа да ми каже. Надявам се, че ще намерим все пак дипломатическо решение". 

Зеленски благодари на Полша за помощта и каза, че украинците и поляците са братя. "Вие ни помагате, както можете, а ние подкрепихме за вашата независимост, както можем", обърна се той към полския журналист на пресконференцията.

Той заяви, че отношенията с Полша са били добри, докато не започнаха блокадите на границата. "Разберете, това не е бизнес по време на война. Това за нас е въпрос на оцеляване. Тогава нямахме черноморския коридор за зърното", каза президентът. 

"Загубихме стотици милиона долара. Загубихме част от реколтата. И тогава започнаха търканията в политическите ни отношения. Пак казвам: благодарим на вашия народ. Но, моля, да ме разберете: аз не съм бърсалка. Защитавам интересите на страната си във военно време. Казах - дайте да изнесем зърното, но не ни позволиха. Това беше неправилно", заяви президентът и добави, че Румъния е помогнала на Украйна да оцелее, "техният президент каза - първо ценностите, после цената". Той се надява, че новото правителство ще разблокира полско-украинската граница. 

От няколко месеца се спекулира, че между президента и шефа на Генщаба Валери Залужни има напрежение. Днес Зеленски на два пъти не отговори конкретно за отношенията им. На директен въпрос дали планира да уволни ръководителя на армията, Зеленски каза: "Защо да се занимаваме с тази тема? Имам работни отношения със Залужни. Той отговоря за резултатите на бойното поле като главнокомандващ заедно с Генщаба. Има много въпроси. С никого нямам лични въпроси. Всичко е свързано с работата. Лични въпроси имам само с жена ми".

Португалска журналистка попита президента не се ли страхува, че единството на украинското общество намалява, в това число и подкрепата към него. 

"Нашето единство зависи само от нас. Нашето единство - това е нашето оръжие родно производство. Това е нашето ноу-хау, което ни помогна, това ни запази, това запази страната в началото на войната. Може би за някого думата е станала банална. Но, знаете ли, трябва да опазим някои баналности, от които зависи още една банална, но много важна дума - живот. Затова смятам, че единството ни не бива да намалява. А що се отнася до подкрепата за мен - за мен е чест да съм президент, хората виждат как работя, как служа на Украйна...Ако не им харесва, това е изборът на украинците, това е нормално", заяви Зеленски. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата