Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски уволни петима посланици

Сред тях е и скандалният Андрий Мелник от Берлин, който вероятно ще стане зам.-външен министър

09 Юли 2022
Андрий Мелник. Германските журналисти са много впечатлени от супер високото ниво на владеене на немски език от дипломата

Украинският президент Володимир Зеленски издаде укази за прекратяване на мандатите на петима посланици - в Германия, Унгария, Чехия, Норвегия и Индия. Това е съвсем рутинно събитие в рамките на дипломатическите ротации, но вниманието на медиите привлече посланикът в Германия Андрий Мелник, който стана публично известен с острите си реплики към германските политици. Преди седмица "Билд" съобщи, че Мелник вероятно ще стане зам-външен министър. 

На практика не остана известен германски политик, когото Мелник да не обиди в разрез с дипломатическия протокол. Последната му изява бе по адрес на канцлера Шолц, за когото каза, че се държи като "обиден леберкез". 

В началото на юли той се забърка и в друг скандал. В тричасова беседа с германския журналист Тило Юнг той страстно защити Степан Бандера и раздаде нееднозначни оценки за неговата личност. 

"Няма никакви доказателства, че бандеровците са убили стотици евреи. Това е наратив, който и досега поддържат само руснаците. Намира подкрепа и в Германия, Полша и Израел", каза дипломатът. Израелският посланик в Германия окачестви изказването на Мелник като омаловажаване на Холокоста, Мелник бе порицан и от германското правителство в лицето на Феикс Клайн, пълномощен министър за борбата с антисемитизма. Полски представители се въздържаха да го критикуват публично, за да не заплашат добрите отношения между Варшава и Киев, коментира "Медуза". Накрая се наложи Киев да декларира, че позицията на посланика изразява личното му мнение.

Журналистите съставят цели списъци с оскърбените от Мелник. Но това не означава, че той си върши лошо работата. 

Даже на отдалечените от дипломацията им се вижда странно, че чиновник нарекъл депутат от управляващата партия "дупка на задник", може да бъде повишен като зам.министър. Мелник успя да обвини дори президента на Германия Щайнмайер в тесни тайни връзки с Русия. Но към всичко това има и друга гледна точка - в последните 6 месеца Мелник се превърна в най-известния дипломат в Германия, на практика не излизаше от политическите тв шоу и държеше страха на немските политици да не му попаднат на мушката. Благодарение на това, че Мелник постоянно говореше, че Германия дава малко и с нежелание оръжие на Украйна, това се превърна в общоприет факт в международната политика. "Медуза" отбелязва, че Франция и Италия дават още по-малко, но тъй като там посланиците не са ала Мелник, светът разбра само за Германия. Благодарение на натиска на Мелник Германия се отказа от пацифизма си, започна да доставя гаубици на Украйна, да не говорим за голямата икономическа помощ и приема на бежанци. 

"Шпигел" отбеляза, че вместо да бъде презиран от немците за обидите, които сипе, Мелник всъщност е харесван от германците. Те смятат, че думите на Мелник са справедливи. 

Още по темата