Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски призова България да допусне украинското зърно

Украинският президент заплаши с международен арбитраж, ако забраната продължи след 15 септември

07 Септ. 2023Обновена
EPA/BGNES
Зеленски призова четири източноевропейски държави да допуснат украинското зърно

За прекратяване на всякакви ограничения върху доставките на украинско зърно призова президентът Володимир Зеленски. Той отправи апела по време на виртуалното си участие в пленарната сесия на Осмата среща на върха на Инициативата “Три морета”, която се провежда в Букурещ, съобщи БТА. 

„Това е брутална агресия срещу всички, срещу европейците. Последствията се усещат навсякъде. Украйна е против по-нататъшни ограничения върху нашия износ. Трябва да изнасяме, защото имаме нужда от средствата”, каза украинският президент. Той добави, че страната не бива да се превръща в икономическа мишена и отправи апел към премиерите на България, Словакия, Полша и Унгария. 

“Моля партньорите и колегите от България, Полша, Унгария да вземат под внимание, че всякакъв вид ограничаване на украинския износ само увеличава страданията, причинени от руската агресия“, подчерта Зеленски. Той припомни, че основата на ЕС се гради върху свободната търговия и ненамесата на ниво свободна конкуренция. 

“Европейските институции не трябва да умножават трудностите, пред които сме изправени. Украйна се бори за оцеляване, за нашите общи ценности. Това се случва както на сушата, така и във водата, но и във въздуха“, заключи Зеленски.

Той коментира и новината за откритите на територията на Румъния части от дрон, които може да са руски. 

„Помислете какво щеше да се случи, ако Путин беше успял да стъпи истински в Украйна“, коментира украинският президент и допълни, че в миналото е липсвала солидарност със страната му, но датата 24 февруари е променила всичко. 

“Украйна е благодарна на вашите страни за тяхната подкрепа. Като казвам „ние“, нямам предвид само украинците, но и вашите народи. Ние правим общ фронт за нашата обща свобода, за нашето общо европейско бъдеще. Тази форма на сътрудничество тук се нарича Инициатива “Три морета”, но не става въпрос за три стени, а за форма на единство. Когато украинските пристанища са бомбардирани почти всяка вечер, ние трябва да се справяме и постоянно да обръщаме внимание на нашата логистика“, заяви Зеленски. 

Забраната за внос на украинско зърно приключва на 15 септември и се чака ново решение на ЕК. Миналата седмица украинската Рада забрани на депутатите си да посещават Полша в знак на протест срещу забраната за украинското зърно. Зеленски заплаши, че Киев ще обърне към международен арбитраж, ако забраната за украинско зърно бъде продължена след 15 септември. 

 

Още по темата