Медия без
политическа реклама

ВСС шикалкави за разследването на руските престъпления в Украйна

02 Май 2022
Боян Магдалинчев
Илияна Кирилова
Боян Магдалинчев

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев даде неубедителни обяснения защо миналата седмица кадровият орган прие просто за сведение молбата на Полша и отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления  в Украйна.

Според Магдалинчев причината за отказа е, че "въобще няма яснота, няма достатъчно информация какъв ще е статутът (на комисията), какво ще прави, под чие ръководство, с какви задачи, какво ще се прави впоследствие". В интервюто си за Нова тв обаче Магдалинчев не отговори защо ВСС не е потърсил отговор на тези въпроси, преди да приеме само за сведение писмото от Полша. Представляващият съвета се оправда още, че ВСС не може да изпрати в Украйна патолози и полицейски служители, каквито също се търсят за участие в комисията. "ВСС може да изпрати свой представител. Ние не можем да окомплектоваме състав на тази комисия.", каза той и подчерта, че в Министерството на правосъдието също има много юристи. 

Руската агресия срещу Украйна продължава да сваля маските. Висшият съдебен съвет (ВСС) също демонстрира на чия страна е във войната.

По-рано министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че приема, че действията на ВСС са резултат от недобро разбиране и тя отново ще постави въпроса на вниманието на органа. Когато ВСС взе решението по искането на Полша в четвъртък, Йорданова отсъства от заседанието. Тя реагира ден по-късно, след като медиите писаха за решението на ВСС.

"Аз съм в недоумение, това е ценностен въпрос", посочи министърката. Тя подчерта, че България трябва да допринесе и не може да остане безучастна, докато не бъдат разследвани всички военни престъпления и виновните не бъдат наказани.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата