Медия без
политическа реклама

Великобритания отпуска на Украйна помощ за 3.2 млрд. долара

"Ако Путин спечели, няма да спре дотук", заяви британският премиер в Киев

12 Яну. 2024Обновена
undefined
Риши Сунак подписа в Киев историческо споразумение с Украйна

Великобритания дава на Украйна помощ за 2.5 миллиарда лири (3.2 млрд.долара). Това съобщи премиерът Риши Сунак преди срещата си с Володимир Зеленски днес в Киев. Следобед Сунак се срещна с украинския президент, който каза : "Днес ние сме рамо до рамо като приятели и съюзници. Това е сигнал към света: Украйна не е сама". 

Британският министър-председател Риши Сунак призова съюзниците на Киев да удвоят подкрепата си за Украйна, заявявайки, че руската победа там ще насърчи други авторитарни държави, които се противопоставят на Запада, предаде АФП.

„Украйна не е сама и никога няма да бъде сама. Путин може да си мисли, че може да ни надвие, но греши. Ние сме с вас днес, утре и толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Сунак.

„Защото тази война е за правото на Украйна да се защитава и да определя собственото си бъдеще, както и за историческия избор на украинския народ да бъде независима демокрация в сърцето на Европа. Вашият стремеж към свобода вдъхнови и развълнува британския народ, а за свободните нации по света помощта за Украйна е и инвестиция в нашата собствена колективна сигурност. Защото ако Путин спечели в Украйна, той няма да спре дотук, а нашите опоненти по света вярват, че нямаме нито търпение, нито ресурси за дълги войни. Така че, ако се разколебаете сега, ще окуражим не само Путин, но и неговите съюзници в Северна Корея, Иран и другаде. Ето защо Обединеното кралство и свободният свят ще продължат да подкрепят Украйна, както го правим от самото начало на тази война“, добави британският премиер.

Двамата лидери подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността, което британците смятат за "историческо".  То включва размяна на разузнавателна данни, помощ в киберсигурността и сътрудничество в отбранителната промишленост. Споразумението ще действа до влизането на Украйна в НАТО. 

Новият пакет помощ е с 200 милиона лири по-голям от предишния за последните 2 години. Новата покупка на разузнавателни, ударни и морски дронове за украинската армия е в такъв размер. Повечето са произведени във Великобритания. 

Изминалата седмица президентът Зеленски прекара в обиколка на Прибалтийските страни в търсене на помощ, след като САЩ продължават да бавят своята. Литва, Латвия  и Естония обещаха на Украйна помощи за почти 2 млрд. евро. На 1 февруари ще има голяма среща на страните-членки на ЕС за 50-те милиарда евро, които Унгария блокира в края на миналата година. 

Белгия може да предостави всички свои изтребители Ф-16 на Украйна, съобщи министърката на отбраната Людивин Дедондер. Тя уточни в интервю за една от националните телевизии, че Белгия разполага с "няколко десетки" такива машини.

 

Още по темата