Медия без
политическа реклама

Великобритания и Германия отпускат нови 1.4 млрд. евро за Украйна

Лондон на практика удвоява своята военна помощ за украинската армия

08 Май 2022
След като вчера от металургичния комбинат "Азовстал" бяха изведени всички цивилни, днес предстои втора вълна евакуация - на лекарите и тежко ранените, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски
ЕПА/БГНЕС
След като вчера от металургичния комбинат "Азовстал" бяха изведени всички цивилни, днес предстои втора вълна евакуация - на лекарите и тежко ранените, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски

Великобритания и Германия отпускат нови пакети военна и финансова помощ за Украйна, обявиха техните правителства в навечерието на днешната видеоконферентна връзка на върха на страните от Г-7, в която ще участва и украинският президент Володимир Зеленски. Общата сума надхвърля 1.4 млрд. евро.

По-голямата помощ е от Лондон - 1,3 милиарда лири (1,36 млрд. евро). Тази сума ще бъде взета от правителствения фонд за непредвидени разходи и с нея почти се удвоява военната помощ на Лондон за Киев след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна. Досега правителството на премиера Борис Джонсън, който е сред най-твърдите поддръжници на Украйна, е доставило на украинската армия противотанкови ракети, системи за ПВО и други оръжия.

По-късно този месец Джонсън ще има среща с представители на водещи компании от отбранителния сектор, за да обсъди увеличаването на производството им, с оглед на повишеното търсене заради войната в Украйна.

Германското министерство на развитието пък ще отпусне допълнителни 63 млн. евро за възстановяването на инфраструктура и сгради, обяви министърката на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за "Билд ам зонтаг".

По думите ѝ, важно е Германия да помага на Украйна не само с оръжия, но и да направи "по-поносим живота на украинския народ". За целта размерът на средствата по програмата за незабавна помощ за Украйна се увеличава от със споменатите 63 млн. евро - от 122 на 185 млн. Средствата ще се изразходват за възстановяването на снабдяването с питейна вода, както и на разрушени жилищни сгради, училища и детски градини.

"Другите министерства дават много повече и ние също ще направим повече. Където спрат да падат бомби, Германия ще съдейства с милиарди за изграждане наново. Моето министерство също е готово за това", добавя Свеня Шулце. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата