Медия без
политическа реклама

Украйна започна акция "Сглоби дрон вкъщи"

05 Яну. 2024
Украйна смята рязко да увеличи производството на дронове, които показаха своята ефективност на фронта, а и са много по-евтини от артилерийските снаряди

Заради забавянето на западната оръжейна помощ Украйна започна нови инициативи, за да осигури на армията си достатъчно ударни средства на фронта. Една от идеите е да се заменят снарядите, които са дефицитни, с дронове, които са най-евтиният вариант за поражение, макар и да не са най-мощният.

Всеки украинец ще може да сглоби  FPV дронове за военните вкъщи, съобщи украинският министър на дигиталната трансформация Михайло Фьодоров.

За целта желаещите трябва да се регистрират на сайта Житомирский дрон чрез системата Дія.Підпис. Те ще получат позивно име, за да се скрият личните данни. Сайтът обединява инженери, доставчици, логистици и донори. На него ще може да се премине онлайн обучение за дрона, който искате да сглобите. Дронът ще се тества от специалисти преди да бъде изпратен на фронта. След това "производителят" ще може да наблюдава как неговият дрон работи по цели.

Желаещите ще могат да дарят за дронове или да станат доставчик на резервни части - платформата разполага с необходимия списък.

Жителите на Житомирска област даже ще могат да получат компенсация за дрона си от 6000 гривни /около 160 долара/. Очаква се и други области и градове да се присъединят към инициативата и да компенсират производството на дронове в домашни условия.

Снабденият с взрив дрон с функция FPV струва около 700–900 евро, което е много по-евтино от западния артилерийски снаряд, който обикновено е между 2500 до 4000 евро. От началото на войната няколко благотворителни украински фонда събират дарения специално за дронове.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че през 2024 г. Украйна планира да произведе поне 1 милион FPV дронове. Министърът на отбраната Рустем Умеров подчерта, че военното производство на Украйна ще се увеличи няколко пъти. "Вече поръчахме боеприпаси от основните калибри, които ще са украинско производство. Поръчките  тепърва ще се увеличават. Наш приоритет е необходимата техника за военните да се произвежда в Украйна. Иновациите вече могат да стигнат до бойното поле за 20 дни, а не да чакат месеци, както беше доскоро. Резултатът е налице - вече сме приели на въоръжение 118 образци нова техника /от тях 24 са дронове, включително FPV", допълни той.

 

Ключови думи:

дронове, атака с дронове

Още по темата