Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна удари летище и нефтобаза в Крим

22 Юли 2023Обновена
Телеграм каналът Рибар
Гъсти облаци дим се извиха след удара с дрон

Въоръжените сили на Украйна атакуваха инфраструктурни обекти в Красногвардейския район на Кримския полуостров. Информацията бе потвърдена от “губернатора” на Крим Сергей Аксьонов. Според местните Телеграм канали става дума за удар с дронове по военното летище, склад за боеприпаси и нефтобаза в село Октябърское.

"На място са служителите на Министерството на извънредните ситуации за отстраняване на евентуални последствия. Всички специализирани служби работят", написа той в Телеграм. Но не съобщи дали има жертви или щети.

Малко по-късно Аксьонов призна, че положението е много по-сериозно. “В резултат на атаката на въоръжените сили на Украйна е станала детонация в склада за боеприпаси. Взето е решение за евакуация на населението в радиус от 5 км от мястото на бедствието в центровете за временно настаняване”, каза Аксьонов. “ Също така, за да се сведат до минимум рисковете, беше решено да се спре движението по Кримската жп линия. Последствията от аварията се планира да бъдат ликвидирани в кратки срокове,” добави той.

Кримското партизанско движение "Атеш" съобщи преди месец, че руските въоръжени сили транспортират до това изоставено доскоро летище около 40-50 бойни машини на пехотата, камиони КамАЗ и бронирани машини "Тигър".

Според Телеграм канала “Рибар” ударът е нанесен с две британски крилати ракети Storm Shadow. Поразени са хранилище за петрол и склад за боеприпаси на Черноморския флот, катов зоната на инцидента е избухнал голям пожар.

“Това е първият път, когато ракетите с голям обсег Storm Shadow бяха използвани за удари по цели в Крим. Преди това ВСУ използваха подобни ракети за удар по моста Чонгар, който свързва района с Херсонска и Запорожка област”, отбелязва той.

“На фона на подготовката на украинското командване за втората фаза на настъплението, ударите по тиловите съоръжения на руските войски само ще се увеличават, включително по Кримския мост”, каза вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски.

ВСУ потвърди, че стои зад удара. „Силите за отбрана на Украйна унищожиха петролното депо и складовете на руската армия във временно окупирания Октябрск“, съобщи Департаментът за стратегически комуникации на Въоръжените сили на Украйна.

Кримски Телеграм канали публикуваха видеоклипове, показващи стълбове от издигащ се дим и звуци от експлозии. Олег Крючков, съветник на ръководителя на администрацията на анексирания Крим, помоли "всички, които познават авторите на тези видеоклипове, да ги докладват на Министерството на вътрешните работи или ФСБ" и нарече заснетите видеоклипове "работа за врага".

Приблизително 40 минути преди съобщението на Аксьонов Кримският мост бе затворен за движение без обяснение.
 

 

На 19 юли въоръжените сили на Украйна атакуваха военен полигон в Кировски район на Крим. Властите трябваше да блокират магистрала Таврида и да евакуират 2200 души от селата близо до Феодосия. Боеприпасите на полигона се детонираха повече от денонощие.

Ключови думи:

Крим, атака с дронове

Още по темата