Quantcast
Украйна потвърди, че в Крим са загинали ирански инструктори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Украйна потвърди, че в Крим са загинали ирански инструктори

Една трета от западните артилерийски оръдия в Украйна са повредени
Обновена
4 826
Иарнските Shahed-136

Секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов потвърждава в интервю за "Гардиън", че в Крим са загинали няколко ирански военни инструктори, които са обучавали руски военни да работят с дронове-камикадзе Shahed-136.

"Джерусалем пост" съобщи през октомври, позовавайки се на украински служител, че в Крим са убити 10 ирански инструктори. Публикацията се появи, след като американските и украинските власти предупредиха, че иранците обучават руснаци в Крим. 

"Вашингтон поуст" съобщи тази седмица, позовавайките се на западните служби, че Русия и Иран са сключили тайна сделка, че в Русия трябва да започне производство на дронове и това трябва да се случи до няколко месеца. Иран е сключил с Русия договор за доставка на балистични ракети Fateh-110 и Zolfaghar. Заедно с това Иран ще достави в Русия дронове Muhajer-6 и Shahed-136.

Първоначално Иран отричаше наличието на свое оръжие в Украйна, след това призна, че е доставил "малко количество" дронове в Русия няколко месеца преди войната. Властите в Техеран продължават да отричат, че са пратили инструктори. 

По повод последните информации за загинали инструктори в Крим руският губернатор на полуострова Сергей Аксьонов заяви, че "това е феерично бълнуване". 

 

ПОРАЖЕНИЯ

Около една трета от около 350 артилерийски оръдия, доставени на Украйна от западните страни, са неработещи поради износване и повреди в боевете, съобщи вестник „Ню Йорк таймс”, цитиран от БГНЕС. Ремонтът на тези оръжия е приоритет за Европейското командване на САЩ. В тази връзка американските военни са организирали ремонтна база в Полша. Източници на вестника отбелязват, че през последните няколко месеца в базата се извършва поддръжка и ремонт на повредени в Украйна оръдия. 

Гаубиците се повреждат от високия разход на боеприпаси и интензивните боеве. За бързото износване на ствола на гаубиците спомага обстоятелството, че украинските военни стрелят от голямо разстояние, това създава допълнително натоварване. Украинските военни настояват техническото обслужване да се премести по-близо до фронтовата линия. 

 

 

Още

Германия ще даде на Украйна общо 102 танка

03.02.2023

Обновена

4088
Поне 3-ма души загинаха при руски ракетен удар в Краматорск

02.02.2023

Обновена

843
"Свободна Европа": Организаторът на закуската не е чувал за Гешев

01.02.2023

Обновена

10315