Медия без
политическа реклама

Украйна получи нови супер дронове от "Rheinmetall"

На фронта ще разполагат с последното поколение на безпилотната система LUNA

13 Авг. 2023
LUNA New Generation

Германската компания Райнметал (Rheinmetall) ще предостави на Украйна до края на годината най-новата си безпилотна система LUNA New Generation. 

Тя се се състои от наземна контролна станция за управление с до осем дрона, стартови катапулти за изстрелване и военни камиони. Системата може да се използва и за разузнаване, за осигуряване на LTE мрежа и да прихваща или заглушава комуникации.

LUNA NG може да изстрелва до осем мултикоптера (по-малки дронове) с въоръжение за поразяване на цели. По време на системата се отличава с ниски акустични, топлинни и радиолокационни характеристики, което я прави трудна за идентифициране от противниковата противовъздушна отбрана.

"Със своята свръхлека, но много стабилна структура на фюзелажа, изработена от CFRP (пластмаса, подсилена с въглеродни влакна) безпилотният апарат предлага полетно време над 12 часа. С обхвата на връзката си за данни от над 100 км, той постига пространствено покритие от повече от 30 000 km2. Докато прави разузнаване, LUNA NG ще помогне да се определят целите и да се доставят до тях средства за поразяването им", собщават от "Райнметал" на своя сайт.

Германският концерн активно участва в доставките на въоръжение за Украйна. През юли бе съобщено, че ще изпрати за украинската армия 300 000 снаряди за танковете "Гепард", които ще помогнат да бъдат сваляни руските дронове. Първите пратки предстоят още през есента. За целта "Райнметал" изгради нова производствена линия в Унтерлюс, Долна Саксония само за няколко месеца, макар обикновено този процес да отнема повече от година. 

Освен това концернът планира да открие след няколко седмици център за обслужване на танкове "Леопард" на украинска територия. Неотдавна "Райнметал" купи 50 танка "Леопард-1" от Белгия, за да ги предаде на Украйна.

Ключови думи:

дронове, Германия, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?