Медия без
политическа реклама

Украйна показа останки от севернокорейска ракета

06 Яну. 2024
Преди 2 дни Ким Чен Ун заедно с дъщеря си посети завод за производство на мобилни установки за ракети
Преди 2 дни Ким Чен Ун заедно с дъщеря си посети завод за производство на мобилни установки за ракети

Прокуратурата на украинската Харковска област представи нови доказателства, че Русия е атакувала Украйна с ракети, доставени от Северна Корея, показвайки части от една от тях, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Високопоставеният съветник на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, потвърди информацията на САЩ, че за първи път от началото на инвазията през февруари 2022 г. Москва е употребила тази седмица севернокорейски балистични ракети за удари по Украйна.

Координаторът по стратегическите комуникации в Съвета по национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви в петък, според разузнавателните данни Русия е използвала севернокорейски балистични ракети на 30 декември 2023 и 2 януари 2024 г. 

Прессекретарят на харковската областна прокуратура Дмитро Чубенко каза, че въпросната ракета - една от няколкото, изстреляни по Харков на 2 януари, се различава по вид и конструкция от руските модели.

"Производствената технология не е от най-модерните. Има отклонения от стандартите на ракетите "Искандер", които преди сме виждали при нападенията срещу Харков. Тази ракета прилича на севернокорейска", заяви Чубенко пред представители на медиите, докато им показваше останки от ракетата.

Той посочи, че диаметърът ѝ е малко по-голям от този на руските ракети "Искандер". Различни са и дюзата, вътрешните електрически намотки и задната част.

"Ето защо ние клоним към версията, че това може да е ракета, която е доставена на Русия от Северна Корея", добави Чубенко, като отказа да назове модела.

Тази седмица Русия атакува Харков - втори по големина в Украйна, с няколко ракети, причинявайки смъртта на двама и ранявайки над 60 души в един от най-масираните си удари с ракети и дронове от началото на нашествието си в съседната държава преди близо две години, отбелязва Ройтерс, като припомня, че Пхенян се намира под оръжейното ембарго на ООН от 2006 г., когато проведе изпитания на атомна бомба.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата