Quantcast

Медия без
политическа реклама

Убийството на Дугина - или те са некадърници, или ни вземат за идиоти

Във версията на разследващите има огромни логически и фактологични пробойни

Според ФСС, целта на атентата е била именно Даря Дугина, а не нейният, далеч по-известен, баща

За по-малко от 48 часа след взрива, при който загина дъщерята на идеолога на "руския мир" Александър Дугин Даря, Федералната служба за сигурност /ФСС/ отчете, че е разкрила престъплението. Дугина бе взривена на 20 август, около 21 часа, в колата си при напускане на фестивала "Традиция", където е гост заедно с баща си.

Предполагаемият извършител е Наталия Шабан-Вовк, която се вписва идеално в шаблона на ФСС за терорист в този момент - украинка, от Мариупол, член на "Азов". Бе разпространена нейна "военна книжка" от батальона "Азов", видео как пристига в Русия, заселва се в блока, където живее Дугина, напуска Русия за Естония. Беше излъчен и запис с мъж със замъглено лице, за когото се твърди, че е бащата на Наталия, който потвърждава, че тя е служила в украинските въоръжени сили, но не в "Азов".

Картинката, сглобена от ФСС, обаче е с такива логически и фактологични пробойни, че се налагат два извода - или руските служби са изключително некадърни, или смятат публиката за идиоти.

 

1. Как така терорист се разхожда свободно из Москва

 

Според версията на ФСС Наталия Шабан-Вовк, родена през 1979  г., влиза в Русия на 23 юли 2022 г. в 9.30 часа сутринта заедно с дъщеря си София Шабан, родена през 2010 г. Не се казва откъде точно те пристигат в Русия. И напускат страната на 21 август в 12.05 часа в посока Естония.

Не е ясно как Вовк се е придвижила от Мариупол до Русия с колата през многочислените блок постове и пунктове за проверка на руските военни. Очевидно никой никъде не й прави проблем. Което е странно, като се има предвид, че от 13 април 2022 г. Наталия Шабан-Вовк фигурира на сайта "Немезида" като член на полка "Азов", който е обявен в Русия за терористична организация. Публикувано бе даже "удостоверение" като доказателство за това. Но това не й пречи спокойно да влезе и излезе през две граници на Русия с истинските си документи, да живее дълго време в Москва, да кара рядко срещан автомобил Mini Cooper с номера, които би трябвало да предизвикат интерес в органите на реда.

Пресслужбата на полка "Азов" опроверга твърдението, че Шабан е била някога негов член.

Финландският експерт по изображения Лаури Линаме анализира представената от ФСС „военна книжка“ и показа 5 елемента, които показват, че тя е фалшифицирана.

 

Национална гвардия на Украйна пък откровено потроли ФСС, като пусна на сайта си абсолютно идентични "удостоверения" за принадлежност към "Азов" на дами, близки до Кремъл като журналистките Олга Скабеева и Маргарита Симонян, както и на Алина Кабаева.

 

 

2. Автомобилът, който може да бъде на няколко места едновременно

 

Според ФСС, докато е в Русия, Шабан-Вовк редовно сменя номерата на автомобила си. Влиза в Русия с номера от Донецката народна република - Е982ХН DPR, в Москва е с казахстански номери - 172AJD02, а при излизането си към Естония - с украински - AH7771IP.

Изборът на кола и номера само би могъл да привлече вниманието към Вовк. Този модел автомобили не са често срещани в Русия, както и казахстанските номера. Така че е най-малкото странно за следене на Дугина да не се използва масов, незабележим автомобил, а такъв, който ще се забележи и запомни. Напускането на границата с украински номера веднага след атентата вече е съвсем ново ниво безумие и риск. Вовк напуска Русия 14 часа след взрива, когато вече украинската версия беше активно лансирана, но избира да сложи на автомобила си точно украински номера, които пък не правят никакво впечатление на границата.

 

Украинските номера сами по себе си също са интересни. Те се появяват на автомобил, който ползвателят @shabenio показва в своя профил в TikTok. Същият ползвател във "Фейсбук" е регистриран като Danil Shaban, а в "ВКонтакте" – както Данил Шабанов. Отбелязано е, че е роден на 11 юни 2000 г. в Мариупол, откъдето е и Наталия Шабан-Вовк.

Интересното е, че в своя вече блокиран TikTok Данил Шабан е постнал видео, заснето от салона на въпросния Mini Cooper, което според разследване на "Агенция. Новини" е заснето в село Софиевска Борщаговка в Украйна на 16 август, четири дни преди атентата. По това време Наталия Вовк и автомобилът би трябвало да са в Москва. Или пък Данил да разполага с два абсолютно идентични автомобила с еднакви номера.

 

 

Danil Shaban също така се оказва продавач на автомобил Mini Cooper с номер AH7771IP в обява на украинския сайт Auto.ria.com. Датата на създаването на обявата е 19 август - т.е. ден преди взривяването на Даря Дугина, което бе на 20 август вечерта.

 

 

 

3. Защо автомобилът на Даря Дугина не е бил взривен пред дома й?

 

По неизвестни причини Наталия Вовк значително усложнява своята задача, като залага взрива в автомобила Land Cruiser на Дугина, когато той е паркиран на място, строго охранявано от ФСС. Въпросният паркинг е само на 100 метра от вратите на Института за гранична охрана "Голицин", който е към ФСС. И съвсем "случайно" се оказва, че камерите там не работят от две седмици. Не е ясно защо Вовк е предпочела това място по време на многолюден фестивал вместо да използва закрития и безлюден паркинг на блока, в който живеят заедно с жертвата.

Посетител на фестивала "Традиция" отбеляза още един странен детайл. Цял ден на основния вход е имало рамки с металодетектори и пристигащите основно да се проверявали. Но в 19 часа те са били махнати, макар че програмата продължавала, Александър и Даря Дугини не са напуснали  VIP-шатрата, а автомобилите им все още са на паркинга.

В 19 часа на фестивала вече няма металодетектори

Самото настаняване на Вовк в блока, където живее Дугина, също предизвиква въпроси. "Всяка жилищна сграда, в която живеят фигури, свързани с Кремъл, като Александър Дугин, е строго охранявана и случайни хора не биха могли да се настанят, дори временно", обяснява журналистът Александър Коваленко. Апартаментът, където е регистрирана Дугина, е подарен от държавата на нейния дядо, който е генерал-лейтенант от Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР.

Засега не е ясно и откъде Вовк се снабдява с взрива. На видеото, разпространено от ФСС, се вижда, че автомобилът й е основно проверен на границите, т.е. взривът трябва да бил доставен по някакъв начин в самата Русия.

 

4. Защо Наталия Вовк ще вземе дъщеря си на толкова опасна мисия

 

Според версията на ФСС дъщерята на Вовк - София, е на 12 години. На закрития вече профил на Наталия в "ВКонтакте" има снимка с дъщеря й, която поразително прилича на Данил Шабанов. По възраст те биха могли да са брат и сестра. Защо обаче жена, която отива на опасна мисия в Москва, взима дъщеря си, като рискува не само да усложни, но и сериозно да застраши живота й при бягството? Пред ТАСС източник от ФСС съобщава, че София може да е помагала за поставянето на бомбата - удивителни способности за едно 12-годишно дете.

Експерти обръщат внимание и на външността на жената - тя очевидно е увеличавала устните си, а професионалните шпиони или убийци винаги се стараят да изглеждат максимално незабележимо и да нямат набиващи се на очи черти. 

Наталия Вовк и дъщеря й София

5. Защо точно Дугина е мишената

 

Вярно е, че Александър Дугин и неговата дъщеря фигурират на сайта "Миротворец" като врагове на Украйна, но двамата твърде дребна мишена, за да ангажират украинските служби солидни ресурси в толкова опасна мисия. Още повече, че според версията на ФСС мишената е била точно Даря Дугина, а не нейният баща.

Предвид на всички пробойни във версията на ФСС, мнозина се съмняват, че истинските извършители на атентата са установени. Забележителна е бързината, с която убийството бе разкрито - само за два дни. В други случаи службите години наред не постигат успех - не се знае кои са поръчителите на убийството на опозиционера Борис Немцов (застрелян преди 7 г.), нито на журналистката Анна Политковска (застреляна преди 15 г.).

Мнозина смятат, че става дума за разчистване на сметки - дали между службите или между хора, които са имали търкания с Дугини, не е ясно. Но няма съмнение, че взривът ще бъде използван в кампанията срещу Украйна, която категорично отрича да има отношение към убийството на Дугина.

"Колкото и безсмислен да изглежда този ход за всеки здравомислещ човек на този свят, за Москва няма особено значение дали ще успее да достигне до международната публика. Основното нещо е да се оправдае процесът на "Азов", така че ескалацията на дългогодишния сблъсък между военното разузнаване на Русия и ФСС дойде точно на място. Трябва да се разбере обаче, че конфликтът между двете служби за сигурност не е изчерпан и тепърва ще набира скорост. Това означава, че Land Cruiser на Дугин, в който намери смъртта си дъщеря му, няма да е нито първият, нито последният луксозен автомобил, който може да се запали спонтанно на някое строго защитено място", обобщава Александър Коваленко.

Още по темата