Медия без
политическа реклама

Турция не пусна руски военни кораби в Черно море

От 1 ноември Анкара забрани и полетите на руски самолети през въздушното си пространство

08 Ноем. 2022
Според анализатори фактът, че на борда на корабите "Варяг" и "Адмирал Трибуц" са изписани буквите Z и V, показва, че те е трябвало да се включат във войната в Украйна

Турция е отказала да пусне руски военни кораби в Черно море, съобщи ББС. След девет месеца чакане корабите "Варяг" и "Адмирал Трибуц" на Тихоокеанския флот на Русия са се отказали да преминат през Босфора и се връщат във Владивосток през Сингапурския залив.

Според Андрей Клименко, ръководител на групата за мониторинг в Института за черноморски стратегически изследвания, двата кораба са били в Средиземно море от 2 февруари и са се готвели да навлязат в Черно море, където да бъдат използвани за атаки към украинска територия. Анкара обаче не им позволи да го направят. В неделя, 6 ноември, и двата кораба бяха забелязани от shippoterra в Сингапурския проток, през който се връщат във Владивосток.

Според руските военни кореспонденти обаче ситуацията е по-различна. На 28 февруари, след началото на войната в Украйна, турското правителство забрани на военни кораби да преминават през Босфора към акваторията на Черно море. "Но влизането на тези кораби в зоната на специалната военна операция изобщо не е планирано", твърди популярният руски военен Телеграм канал Rybar.  Той обяснява, че отряд бойни кораби на Тихоокеанския флот първоначално е бил изпратен в Средиземно море за изпълнение на задачи като част от патрулирането на акваторията на ротационен принцип. Подобна дейност се извършва от 2015-2016 г. - след разполагането на руски войски в Сирия. От началото на войната фрегатите „Адмирал Есен“ и „Адмирал Макаров“, както и други кораби от Черноморския флот, изпълнявали преди това подобни задачи, са в Черно море и не могат да напуснат поради затварянето на проливите. В момента в Средиземно море се намира отряд бойни кораби на ВМФ на Русия, състоящ се от фрегатата „Адмирал Касатонов“ от Северния флот, корветите „Смарт“ и „Стойки“ от Балтийския флот. Присъствието на такъв брой руски кораби само в Средиземно море е излишно, предвид необходимостта от поддържане на границите в други региони, включително в Тихия океан. Затова и "Варяг" и "Адмирал Трубиц" се връщат във Владивосток.

Rybar обаче признава, че има проблем с турските власти. Той дава за пример разузнавателния кораб на Черноморския флот „Килдин“, който е  излязъл в открито море през септември-октомври миналата година и е изпратен в Персийския залив. След престой там (средната командировка е шест месеца), корабът пристигна в Средиземно море след началото на "специалната военна операция" и на теория би трябвало да може да се върне в основната си база в Севастопол /според разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо за възможността за връщане в пристанището на регистрация/. "Килдин" обаче остава в Средиземно море, въпреки че техническият му ресурс е на изчерпване и се нуждае от планов ремонт. Той е в експлоатация от 1969 г.

"Екипажът на кораба остана да патрулира още няколко месеца и едва на 2 август корабът влезе в пристанище, след почти 11 месеца. Но не в пристанището на Севастопол, а на Кронщад, където най-вероятно няма резервни части и възможност за ремонт на такъв стар кораб на сух док. Вероятно този кораб е засегнат от забраната за преминаването на кораби в Черно море, а „забавянето“ в Средиземно море е свързано с преговори по този въпрос. Турските власти получиха правото да разрешават или забраняват преминаването през проливите на всякакви военни кораби в случай на заплаха за страната. Много неясна формулировка, която може да се използва в различни интереси на турското правителство", жалва се Rybar.

Това обаче не е единственият проблем на Русия с Турция. От 1 ноември турските власти забраниха на руски самолети, „регистрирани“ в две юрисдикции – в Русия и в чужбина, да преминават през въздушното й пространство.

По-голямата част от руските самолети са взети на лизинг от авиокомпаниите и са регистрирани в чужди регистри, най-вече на Бермудските острови. След въвеждането на санкциите заради войната в Украйна властите на Бермудите спряха действието на сертификатите за годност на самолетите, но не са ги дерегистрирали. Лизингодателите поискаха лайнерите да бъдат върнати, но руските власти позволиха на авиокомпаниите да не правят това. По официални данни руските компании използват около 500 самолета без разрешение. Представител на Министерството на транспорта каза пред РБК, че Бермудите трябва да изключи от регистъра на самолетите, експлоатирани от Русия. Но въздушните регистратори на Бермудските острови забавят този процес, което е „грубо нарушение на Чикагската конвенция“.

През септември Международната организация за гражданска авиация заяви, че има проблеми с безопасността на полетите в Русия и понижи своята оценка за сигурност.

Генералният директор на един от най-големите руски туроператори Pegas Touristik Анна Подгорна заяви, че заради забраната продължителността на полетите до Египет например се е увеличила с 20-30 минути. В руското транспортно министерство обявиха, че започват преговори с Турция по въпроса.

Турция не е първата „приятелска“ страна, която отказва да допусне руски самолети с двойна регистрация във въздушното си пространство. Още през май Китай взе подобно решение, като забрани полетите на Boeing и Airbus от Русия. Руските превозвачи не са успели да убедят Пекин, че вече не използват самолети, регистрирани в чужбина.

Още по темата